Bolovanje zaposlenog umirovljenika ⇒


Umirovljenik koji radi polovicu punog radnog vremena i koji je navršio 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža osiguranja temeljem nesamostalnog ili samostalnog rada do 01. travnja 2023. godine nije imao pravo na naknadu plaće na teret HZZO-a za vrijeme privremene nesposobnosti za rad – bolovanja. Cijela bruto plaća bila je teret poslodavca.

Od 01. travnja 2023. godine umirovljenik koji radi polovicu punog radnog vremena i koji nije navršio 70 godina života i 15 godina mirovinskog staža osiguranja ima pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad kao i ostali radnici (od 43. dana bolovanja).


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju

Od 01. travnja 2023. godine prema čl. 50. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (NN br. 80/13, 137/13, 98/19 i 33/23) osiguranik koji je navršio 70 godina života i 15 godina mirovinskog staža na temelju nesamostalnog ili samostalnog rada nema pravo na naknadu plaće na teret sredstava obveznoga zdravstvenog osiguranja za vrijeme privremene nesposobnosti, već na teret sredstava poslodavca, odnosno na teret sredstava osiguranika obveznika uplate doprinosa.

Izmijenjeni Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju primjenjuje se i na zatečena bolovanja od 1. travnja.

Izvor: misljenja.hr


Ne propustite seminar:

Kontrola bolovanja u slučajevima zlouporabe

Zagreb, 14. lipanj 2024. (petak), Hotel The Westin Zagreb

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.