Vlada RH izmijenila Zakon o državnoj službi – reforma sustava za zapošljavanje ⇒


Vlada RH u saborsku proceduru uputila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, s Konačnim prijedlogom zakona.

Nacionalnim planom oporavka i otpornosti od 2021. do 2026. predviđena je reforma sustava za zapošljavanje u državnoj službi – unaprijedit će se postupak planiranja i zapošljavanja u državnoj službi kreiranjem Centraliziranog sustava za zapošljavanje, sukladno potrebama za popunom određenih radnih mjesta i potrebnim profilom službenika s odgovarajućim kompetencijama (zapošljavanje će se provoditi centralizirano, putem online testiranja, čime će se osigurati objektivnost i transparentnost postupka izbora kandidata).

Nova zapošljavanja u državnoj službi trebala su se provoditi od 1. srpnja 2024. preko Centraliziranog sustava za zapošljavanje, no kako aplikacija nije gotova Vlada je kroz izmjene Zakona o državnoj službi produžila rok. Predlaže se produženje primjene dosadašnjih propisa koji se odnose na postupak i raspisivanje javnog natječaja i oglasa za prijam u državnu službu na određeno vrijeme, zapošljavanje namještenika u prijelaznom razdoblju do 1. studenoga 2024.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Centralizirani sustav za zapošljavanje

Naime, reforma u ovom segmentu znači kako će se nova zapošljavanja provoditi isključivo kroz Centralizirani sustav za zapošljavanje, što je trebalo početi od 1. srpnja, ali s obzirom na kašnjenje u izradi aplikativnog rješenja za Centralizirani sustav za zapošljavanje, potrebu osiguranja administrativnih kapaciteta te provedbu edukacija za službenike državnih tijela koji će raditi u navedenom sustavu, ispunjenja tehničkih preduvjeta za provedbu novog načina zapošljavanja i nemogućnost zapošljavanja izvan Centraliziranog sustava za zapošljavanje nakon stupanja na snagu odredaba o javnom natječaju, potrebno je produžiti rok za primjenu dosadašnjih propisa o zapošljavanju u prijelaznom razdoblju.

“Ovim prijedlogom Zakona predlaže se u prijelaznom razdoblju do 1. siječnja 2026. mogućnost premještaja službenika upravnog tijela jedinica lokalne i područne samouprave, odnosno iz javne službe na radno mjesto u državnoj službi za koje ispunjava sve propisane uvjete.

Također, predlaže se mogućnost prijave na interni oglas nakon 1. siječnja 2026. pored državnih službenika i službenika upravnih tijela lokalnih jedinica i službenika javnih službi koji ispunjavaju kriterije za raspored na radno mjesto”, izjavio je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije istaknuvši kako se na ovaj način omogućuje mobilnost službenika u javnoj upravi.

Kod privremenog premještaja predlaže se brisanje uvjeta da je radno mjesto popunjeno punim brojem izvršitelja utvrđenim pravilnikom o unutarnjem redu, s obzirom da u određenim slučajevima postoje potrebe službe za privremenim premještanjem na nepopunjeno radno mjesto.

Izvor: Vlada Republike Hrvatske (vlada.gov.hr)

 

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.