Digitalna zelena potvrda (tzv. COVID putovnica) za putovanje ⇒


COVID putovnica

Europska komisija predložila je uvođenje digitalne zelene potvrde (COVID putovnica) kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19. COVID putovnica će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv bolesti COVID-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela COVID-19.

Biti će besplatna dostupna u digitalnom ili papirnatom obliku. Sadržavat će QR kod kako bi se zajamčile sigurnost i vjerodostojnost potvrde.


NOVO! – Hrvatska izdaje COVID digitalnu potvrdu (tzv. putovnicu)


Komisija će uspostaviti pristupnik kako bi se osiguralo da se sve potvrde mogu provjeravati diljem EU-a i da se državama članicama pruži tehnička podrška.

Države članice i dalje su odgovorne za odlučivanje o tome koja se javnozdravstvena ograničenja za putnike mogu ukinuti, no ona će se morati na isti način primjenjivati na putnike nositelje digitalne zelene potvrde.

Sustav digitalnih zelenih potvrda privremena je mjera. Obustavit će se nakon što Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasi kraj izvanredne javnozdravstvene opasnosti uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19.

Dostupne i sigurne potvrde za sve građane EU-a

Digitalna zelena potvrda sastojat će se od tri vrste potvrda – potvrda o cijepljenju, potvrda o testiranju (NAAT / RT-PCR test ili brzi antigenski test) i potvrda o preboljenju bolesti COVID-19.

Potvrde će se izdavati u digitalnom ili papirnatom obliku. Obje će verzije imati QR kod koji sadržava nužne osnovne informacije i digitalni potpis kako bi se osiguralo da je potvrda vjerodostojna.

Komisija će uspostaviti pristupnik i podupirati države članice u razvoju softvera kojim će se tijela moći služiti za provjeru svih potvrda diljem EU-a.

Ni jedan osobni podatak nositelja potvrde ne prolazi kroz pristupnik niti ga zadržava država članica koja provjerava potvrdu.

Potvrde će biti besplatno dostupne na službenom jeziku ili službenim jezicima države članice izdavateljice i na engleskom jeziku.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


COVID putovnica – nediskriminacija

Sve osobe, cijepljene i necijepljene, trebale bi moći koristiti digitalne zelene potvrde kada putuju unutar EU-a.

Kako bi se spriječila diskriminacija osoba koje nisu cijepljene, Komisija predlaže ne samo izdavanje interoperabilne potvrde o cijepljenju nego i potvrde o testiranju na COVID-19 te potvrde o preboljenju bolesti COVID-19.

Isto pravo za putnike s digitalnom zelenom potvrdom – ako države članice prihvaćaju dokaz o cijepljenju za ukidanje određenih javnozdravstvenih ograničenja kao što je testiranje ili karantena, od njih bi se zahtijevalo da pod istim uvjetima prihvate potvrde o cijepljenju izdane u okviru sustava digitalnih zelenih potvrda.

Ta bi obveza bila ograničena na cjepiva za koja je izdano odobrenje za stavljanje u promet u EU-u, ali države članice mogu odlučiti prihvatiti i druga cjepiva.

Obavješćivanje o drugim mjerama – ako država članica i dalje od nositelja digitalne zelene potvrde zahtijeva karantenu ili testiranje, mora obavijestiti Komisiju i sve druge države članice i obrazložiti te mjere.

Samo osnovne informacije i sigurni osobni podaci

Potvrde će sadržavati ograničeni skup informacija kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu/testiranju/preboljenju i jedinstveni identifikator potvrde.

Ti se podaci mogu provjeriti samo kako bi se potvrdila i dokazala vjerodostojnost i valjanost potvrda.

Digitalna zelena potvrda bit će valjana u svim državama članicama EU-a, a moći će je koristiti i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska.

Digitalna zelena potvrda (COVID putovnica), trebala bi se izdati građanima EU-a i članovima njihovih obitelji, bez obzira na njihovo državljanstvo. Trebala bi se izdati i državljanima trećih zemalja koji borave u EU-u i posjetiteljima koji imaju pravo putovati u druge države članice.

Digitalna zelena potvrda sadržavat će nužne osnovne informacije kao što su ime, datum rođenja, država članica izdavateljica i jedinstveni identifikator potvrde. Osim toga, bit će navedeno i sljedeće:

  • u potvrdi o cijepljenju: cjepivo i proizvođač, broj doza, datum cijepljenja;
  • u potvrdi o testiranju: vrsta testa, datum i vrijeme testiranja, centar za testiranje i rezultat;
  • u potvrdi o preboljenju: datum pozitivnog rezultata testa, izdavatelj potvrde, datum izdavanja, datum valjanosti.

Daljnji koraci

Kako bi prijedlog bio spreman prije ljeta, potrebno je da ga Europski parlament i Vijeće brzo donesu.

Istodobno, države članice moraju primijeniti okvir pouzdanosti i tehničke standarde, dogovorene u okviru mreže e-zdravstva, kako bi se osiguralo pravodobno uvođenje digitalnih zelenih potvrda, njihova interoperabilnost i potpuna usklađenost sa zaštitom osobnih podataka. Cilj je dovršiti tehnički posao i prijedlog u sljedećim mjesecima.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Kontekst

Komisija je donijela zakonodavni prijedlog o uspostavi zajedničkog okvira za digitalnu zelenu potvrdu.

Komisija je donijela i dodatni prijedlog kako bi osigurala da se digitalna zelena potvrda (COVID putovnica) izdaje i državljanima trećih zemalja koji borave u državama članicama ili državama pridruženima schengenskom području te posjetiteljima koji imaju pravo putovati u druge države članice.

Iz pravnih razloga potrebni su zasebni prijedlozi kojima bi se obuhvatili građani EU-a i državljani trećih zemalja; ne postoji razlika u postupanju prema građanima EU-a i državljanima trećih zemalja koji ispunjavaju uvjete za izdavanje potvrda.

Izvor: Europska komisija (ec.europa.eu)


» Sve naše aktualne seminare i edukacije pratite OVDJE

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama!

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.