Hrvatska izdaje COVID digitalnu potvrdu (tzv. putovnicu) ⇒


Digitalna COVID potvrda

Vlada Republike Hrvatske je na telefonskoj sjednici održanoj dana 31. svibnja 2021. godine donijela Odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde (objavljena u Narodnim novinama broj 60/21, stupila na snagu 1. lipnja 2021.), a kojom se uspostavlja nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tijekom pandemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, učinkovitijeg doprinosa postupnom ukidanju ograničenja, uz istodobno ostvarivanje visoke razine zaštite javnog zdravlja.

Za njezino izdavanje osigurani su svi organizacijski i tehnički preduvjeti za provedbu i može se početi koristiti od 1. lipnja 2021. godine.

Hrvatska je kroz procedure prijave i testiranja s Europskom komisijom potvrdila spremnost te ishodila odobrenje Komisije za integraciju s EU pristupnikom i u cijelosti je spremna za uvođenje EU digitalne COVID potvrde, iako će se Uredba o digitalnim potvrdama na razini EU donijeti krajem lipnja ove godine.

Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde spreman je za početak rada od 1. lipnja 2021. te je formalno provedena procedura integracije s EU pristupnikom čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost.

I u druge svrhe

EU digitalne COVID potvrde koriste se za olakšavanje kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, a mogu se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se donose temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (Narodne novine broj 79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/18, 47/20 i 134/20).


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Potrebne informacije

Putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr dostupne su sve potrebne informacije, upute i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda.

EU digitalna COVID potvrda će se koristiti sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka i isključivo samo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi, odnosno radi pojednostavljenja dokazivanja da je osoba kojoj je izdana EU digitalna COVID potvrda cijepljena, da je preboljela bolest COVID-19 uzrokovanu virusom SARS-CoV-2 ili da je testirana na tu bolest kao i u svrhu verifikacije predočene EU digitalne COVID potvrde iz drugih država članica Europske unije.

Potvrda sadrži osnovne informacije kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja potvrde, relevantne informacije o cijepljenju, testiranju i preboljenju te jedinstveni identifikator potvrde.

Svi zdravstveni podaci ostaju pohranjeni isključivo u državi članici koja je izdala EU digitalnu COVID potvrdu.

U papirnatom ili elektronskom obliku

EU digitalnu COVID potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Potvrdu možete zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili ju dostavlja na vašu e-mail adresu.

Neovisno o verziji, potvrda će sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

COVID potvrda prihvaća se u državama članicama EU-a te će pomoći koordiniranom ublažavanju ograničenja koja su na snazi sukladno mjerama donesenima od strane pojedinih država članica.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.