Rad putem digitalnih radnih platformi ⇒


Dana 01. siječnja 2024. godine stupile su na snagu odredbe Zakona o radu koje reguliraju rad putem digitalnih radnih platformi, a isti dan stupili su na snagu i podzakonski propisi kojima je detaljnije razrađen način vođenja evidencije rada korištenjem digitalnih radnih platformi, a koja se vodi putem novog informacijskog sustava Jedinstvene elektroničke evidencije rada (sustav JEER).

U sustavu Jedinstvene elektroničke evidencije rada pohranjuju se podaci o samozaposlenim osobama, radnicima i ostalim osobama koje rad obavljaju putem digitalnih radnih platformi.

Digitalna radna platforma

Digitalna radna platforma Zakonom o radu definirana je kao pravna osoba koja pruža usluge koje se, na zahtjev primatelja usluge, pružaju korištenjem digitalne tehnologije, a u okviru organizacije rada u kojem fizičke osobe posao obavljaju na daljinu pomoću elektroničkog sredstva (internetska stranica, mobilna aplikacija i sl.) ili izravno na određenoj lokaciji.

Dakle, proizlazi da je to ona digitalna platforma koja, korištenjem digitalne tehnologije, organizira rad fizičkih osoba koje obavljaju poslove, bilo da se radi o pružanju usluga na određenoj lokaciji (taxi prijevoz, dostava) ili na daljinu pomoću elektroničkog sredstva.

Agregator

Agregator je fizička ili pravna osoba koja obavlja djelatnost zastupanja ili posredovanja za jednu ili više digitalnih radnih platformi.

Poslodavac

Poslodavac radniku može biti ili digitalna radna platforma izravno ili agregator kao njezin posrednik.

Osim u radnom odnosu, pod propisanim uvjetima, dozvoljeni su i drugi oblici obavljanja tzv. platformskog rada (npr. samozapošljavanje, ugovor o djelu ili sličan obveznopravni ugovor).


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Registar digitalnih radnih platformi i agregatora

Da bi na tržištu legalno obavljali registriranu djelatnost platforme i njihovi agregatori moraju se upisati u Registar, koji je dio informacijskog sustava Jedinstvene elektroničke evidencije rada (JEER).

Registar digitalnih radnih platformi i agregatora (Registar) dostupan je kao elektronička usluga te mu se pristupa putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS).

Potrebno je da se svaka digitalna radna platforma samostalno registrira u Registru:

  • registraciju može obaviti zakonski zastupnik ili osoba kojoj je zakonski zastupnik dao pravo pristupa,
  • nakon uspješne registracije sustav JEER će digitalnoj radnoj platformi dodijeliti evidencijski broj i omogućiti kreiranje potvrde s evidencijskim brojem.

Svaka registrirana digitalna radna platforma samostalno registrira agregatore s kojima ima suradnju:

  • podaci potrebni za registraciju agregatora su OIB/MBO agregatora, adresa elektroničke pošte agregatora i datum početka suradnje s agregatorom,
  • nakon uspješne registracije sustav JEER će svakom agregatoru dodijeliti evidencijski broj,
  • ako je registracija obavljena importiranjem podataka o više agregatora, evidencijski broj za svakog agregatora je dostupan u Registru.

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (mrosp.gov.hr)

 

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.