Obveza poslodavca – upoznavanje radnika s organizacijom rada digitalne radne platforme ⇒


Specifičnost organizacije rada koji se obavlja korištenjem digitalnih radnih platformi jest korištenje digitalne tehnologije i infrastrukture u okviru automatiziranog sustava upravljanja utemeljenog na algoritmima.

Stoga je odredbom članka 221.g Zakona o radu (NN br. 93/14, 127/17, 98/19, 151/22, 46/23, 64/23 – Odluka USRH) propisano da je poslodavac, bilo da se radi o digitalnoj radnoj platformi ili agregatoru, radi ostvarivanja prava propisanih ovim ili drugim propisom obvezan prije početka rada, između ostalog, upoznati radnika s organizacijom rada digitalne radne platforme i načinom donošenja odluka u automatiziranom sustavu upravljanja.

Rad koji se obavlja korištenjem digitalne radne platforme je, u smislu Zakona o radu, naplatni rad koji na temelju ugovornog odnosa fizička osoba obavlja za digitalnu radnu platformu ili za agregatora, korištenjem digitalne tehnologije, odnosno na daljinu pomoću elektroničkog sredstva (internetska stranica, mobilna aplikacija i sl.) ili izravno na određenoj lokaciji između sudionika određenog posla.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Zakonske odredbe

Zakonske odredbe pritom ne propisuju način na koji će poslodavac ispuniti predmetnu obvezu, ali mišljenja smo da isti mora biti prikladan i učinkovit.

Ukoliko je to u konkretnom slučaju mobilna aplikacija koja omogućava primjenu svih zahtjeva Zakona, tada će isto biti dozvoljeno, no skrećemo pažnju na činjenicu da se obveza informiranja iz predmetnog članka odnosi na razdoblje prije početka rada koji se obavlja korištenjem digitalne radne platforme.

Dakle, ako se upoznavanje radnika s organizacijom rada digitalne radne platforme i načinom donošenja odluka u automatiziranom sustavu upravljanja ne odvija izravno već se obavlja putem određenog sustava/aplikacije, radnik bi trebao dobiti pristup tom sustavu (mobilnoj aplikaciji) prije početka izvršavanja ugovornih obveza u okviru zasnovanog radnog odnosa kod poslodavca.

Izvor: Mišljenje Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (mrosp.gov.hr)

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.