Obveza dvojnog iskazivanja cijena u internetskoj prodaji ⇒


Prelazak na novu valutu može privremeno otežati usporedbu cijena, što bi neka poduzeća mogla pokušati iskoristiti za povećanje vlastite dobiti.

S ciljem da se to spriječi, načelo zaštite potrošača jedno je od načela definiranih u Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, kojim je također propisana obveza dvojnog iskazivanja cijena kao mjera za sprječavanje neopravdanog povećanja i neispravnog preračunavanja cijena.


Što obuhvaća obveza dvojnog iskazivanja u internetskoj prodaji?

Dvojno iskazivanje u internetskoj prodaji obuhvaća:

  • iskazivanje cijena na početnoj stranici, ali samo u slučaju ako je već na početnoj stranici istaknuta određena roba koja se potrošaču nudi po određenoj cijeni, a koju klikom na tu robu potrošač može naručiti (odnosno spremiti u košaricu)
  • iskazivanje cijena na prikazu samog proizvoda, ali opet samo u slučaju da se prikazani proizvod može kupiti u određenoj web-trgovini (ako je riječ samo o informativnom prikazu robe bez mogućnosti kupnje, nije potrebno isticati cijenu)
  • iskazivanje cijena na prikazu predloženih proizvoda budući da se na navedeni način potrošaču nudi i predlaže kupnja točno određene robe kao posljedica potrošačeva odabira ili pretraživanja nekih drugih artikala / robe
  • iskazivanje ukupnog iznosa košarice
  • iskazivanje ukupnog iznosa pri završetku kupnje, iznos koji će potrošač trebati platiti
  • iskazivanje ukupnog iznosa na potvrdi narudžbe
  • iskazivanje ukupnog iznosa na računu.

Zakonska obveza dvojnog iskazivanja cijena za sve poslovne subjekte započinje 5. rujna 2022., a traje do 31. prosinca 2023. godine.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Nadzor dvojnog iskazivanja cijena

Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj predviđa da nadležna tijela nadziru poštivanje obveze dvojnog iskazivanja cijena.

Svi poslovni subjekti i drugi obveznici bit će nadzirani te će moći biti prijavljeni nadzornim tijelima, a u slučaju utvrđenog nepoštovanja odredbi Zakona koje se odnose na dvojno iskazivanje moći će biti i sankcionirani.

Moći će se kazniti prekršitelje koji nemaju dvojno iskazane cijene ili obvezu ne primjenjuju na način predviđen Zakonom, poštujući pravila za preračunavanje i zaokruživanje, primjenjujući fiksni tečaj konverzije u njegovom punom brojčanom obliku (sa svih šest znamenki).

Izvor: euro.hr

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.