Uputa za izradu i predaju financijskog izvještaja neprofitnih organizacija za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. ⇒


Obveznici izrade i predaje financijskog izvještaja za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja su:

  • neprofitne organizacije obveznice vođenja dvojnog knjigovodstva,
  • neprofitne organizacije koje udovoljavaju uvjetima za vođenje jednostavnog knjigovodstva, ali su se odlučile za vođenje dvojnog knjigovodstva.

Neprofitne organizacije koje vode dvojno knjigovodstvo za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja sastavljaju i predaju Izvještaj o prihodima i rashodima na obrascu: PR-RAS-NPF. Polugodišnji financijski izvještaj predaje se Financijskoj agenciji, a rok za predaju je do 30. srpnja 2024.

Vjerske zajednice i političke stranke

Vjerske zajednice su izuzete od obveze sastavljanja i predaje financijskih izvještaja i upisa u Registar neprofitnih organizacija.

Međutim, pravne osobe kojima su osnivači vjerske zajednice i koje nisu osnovane s ciljem ostvarivanja dobiti, a obveznice su vođenja dvojnog knjigovodstva, obvezne su sastaviti i predati polugodišnji financijski izvještaj.

Političke stranke obvezne su upisati se u Registar neprofitnih organizacija i voditi poslovne knjige prema Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, no za potrebe financijskog izvještavanja neprofitnih organizacija ne predaju niti godišnje financijske izvještaje niti polugodišnji financijski izvještaj.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Izvještaj o prihodima i rashodima

Neprofitne organizacije koje vode dvojno knjigovodstvo za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine sastavljaju i predaju Izvještaj o prihodima i rashodima na obrascu: PR-RAS-NPF.

Polugodišnji financijski izvještaj predaje se Financijskoj agenciji, a rok za predaju polugodišnjeg financijskog izvještaja za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. je do 30. srpnja 2024. godine.

Polugodišnji financijski izvještaj moguće je predati FINA-i (link).

Uputa za izradu i predaju financijskog izvještaja neprofitnih organizacija za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. može se preuzeti ovdje.

Izvor: misljenja.hr

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.