Predaja financijskih izvještaja za tvrtke koje ne posluju ⇒


Treba li tvrtka koja ne posluje (privremeno mirovanje) predavati godišnje financijske izvještaje GFI-POD?

Tvrtke u privremenom mirovanju i predaja GFI-POD

Godišnji financijski izvještaj (GFI-POD) društvo treba dostaviti u Finu iako ne posluje, a ako je poslovalo u prijašnjim razdobljima te u poslovnim knjigama ima evidentiranu imovinu i obveze.

U tom slučaju, ako društvo tijekom izvještajne godine nije ostvarilo niti prihode, niti rashode, na stranici za upis općih podataka (referentna stranica u Excel obrascu), u polje poslovne aktivnosti u razdoblju izvještavanja, obveznik upisuje NE, a popunjava samo bilančne pozicije.

GFI-POD ne trebaju predavati samo ona društva koja nisu poslovala od osnivanja. Takvi poduzetnici predaju izjavu o neaktivnosti.

Poduzetnik koji tijekom poslovne godine nije imao poslovnih događaja, niti u poslovnim knjigama ima podatke o imovini i obvezama, dužan je do 30.4. tekuće godine dostaviti Fini Izjavu o ne­aktivnosti za prethodnu poslovnu godinu.

 Obrazac za predaju Izjave o neaktivnosti

Izjava o neaktivnosti sastavlja se sukladno čl. 30. st. 9. Zakona o računovodstvu NN (78/15, 120/16, 116/18, 42/20, 47/20 i 114/22), tj. dostavlja je poduzetnik koji tijekom poslovne godine nije imao poslovnih događaja, niti u poslovnim knjigama ima podatke o imovini i obvezama.

Ne postoji obrazac za predaju izjave o neaktivnosti, ali ista treba sadržavati adresne i identifikacijske podatke društva (MB/OIB) i tekst u kojem se navodi da društvo nije imalo poslovnih događaja u razdoblju za koje se izjava dostavlja niti u poslovnim knjigama ima podatke o imovini i obvezama.

Izjavu treba potpisati osoba ovlaštena za zastupanje društva.

Predaja Izjave o neaktivnosti zamjenjuje predaju GFI-a za statističke i druge potrebe te javnu objavu te se ista može predati i po isteku zakonskih rokova, uključujući i prethodne godine.

Izvor: fina.hr


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Primjer: Izjava o neobavljanju djelatnosti 

ABC d.o.o.

Zagreb, Ulica Trešnjevka bb

OIB: 12345678910

U Zagrebu, 01. ožujka 2023. godine

POREZNA UPRAVA ZAGREB

Ispostava TREŠNJEVKA

Zagreb, Park stara Trešnjevka 2

I Z J A V A

Društvo ABC d.o.o. upisano u trgovački registar dana 03. rujna 2018. godine nije od dana registracije do 31.12.2022. godine obavljalo poduzetničku djelatnost.

Na transakcijskom računu broj HR8823600001234567890 otvorenom u Zagrebačkoj banci d.d. Zagreb nije bilo promjena, a u poslovnim knjigama nema evidentiranih drugih poslovnih događaja osim temeljenog kapitala od 20.000,00 kuna / 2.654,46 euro (fiksni tečaj konverzije 7.53450) u novcu.

ABC d.o.o.

Direktor: _________________


Ne propustite seminar:

Porezni nadzor – utvrđivanje porezne obveze i najčešće nepravilnosti

Zagreb, 26. rujan 2024. (četvrtak), Hotel Sheraton

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.