Izmjene zakonskih i podzakonskih propisa zbog uvođenja eura ⇒


Uz donošenje Zakona o uvođenju eura, za potrebe pune prilagodbe hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura, potrebno je izmijeniti cijeli niz važećih zakonskih i podzakonskih propisa, koji sadržavaju značajniji broj odredbi povezanih s kunom.

Vlada RH uputila je u saborsku proceduru 65 zakonskih prijedloga vezanih uz uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj na prihvaćanje u jednom čitanju, a do kraja godine u postupak će ići njih još 20-ak, kroz redovitu saborsku proceduru, a posredno su također vezani za uvođenje eura.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Prilagodba zakona vezanih uz proces uvođenja eura

Ministarstvo financija

Iz djelokruga Ministarstva financija, uz izmjene zakona o porezu na dodanu vrijednost, riječ je o još 11 zakonskih prijedloga.

Primjerice, iz područja financijskog sustava, to su izmjene i dopune zakona o računovodstvu, zakona o elektroničnom novcu te zakona o platnom prometu, a donijet će se i novi zakon o provedbi uredbe o medaljama i žetonima koji nalikuju eurokovanicama.

Ministarstvo unutarnjih poslova

Iz područja Ministarstva unutarnjih poslova riječ je o 24 zakona, pri čemu se prijedlozi izmjena i dopuna između ostalog odnose na zakon o sigurnosti prometa na cestama, zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, o javnom okupljanju, o protuminskom djelovanju, o prijenosu i obradi podataka, o putnicima u zračnom prometu, zakon o prebivalištu, zakon o osobnoj iskaznici, itd.

Tu su i izmjene zakona o vatrogastvu, koji je u nadležnosti Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ministarstvo pravosuđa i uprave

U nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave je osam prijedloga zakonskih izmjena, između ostalog zakon o obveznim odnosima, o trgovačkim društvima, kazneni zakon, zakon o parničnom postupku, ovršni zakon, zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, itd.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike riječ je o izmjeni i dopuni jednog zakona, onog o upućivanju radnika i prekograničnoj provedbi odluke o novčanoj kazni, kojima je cilj omogućiti nesmetano i učinkovito postupanje svih tijela uključenih u postupanje i procesuiranje prekršaja utvrđenih zakonom, zbog čega je između ostalog potrebno iznose novčanih kazni izraženih u kunama preračunati u eure.

Ministarstvo kulture i medija

U nadležnosti Ministarstva kulture i medija nalazi se devet zakonskih prijedloga, koji se primjerice odnose na zakon o arhivskom gradivu i arhivima, zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, zakon o muzejima, zatim o Hrvatskoj radio televiziji, o audiovizualnim djelatnostima, medijima, elektroničkim medijima, itd.

Ministarstvo poljoprivrede

Dva su zakonska prijedloga u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, a odnose se na zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te onaj o Hrvatskoj agronomskoj komori (riječ je o tehničkim prilagodbama dijela odredbi vezanih za iskazivanje iznosa članarina).

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Izmjena šest zakona odnosi se na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao što su zakon o cestovnom prometu, zakon o pravima putnika u prijevozu autobusima, zakon o željeznici, zakon o cestama, itd.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Tri zakonske izmjene su iz domene Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a odnose se na zakon o meterološkoj i hidrološkoj djelatnosti, zakon o mjeriteljstvu te zakon o nadzoru predmeta od plemenitih kovina (također je riječ o zamjenama vrijednosti iskazanih u kunama, u eure).

Izvor: vlada.gov.hr

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.