Što znači “temelj legitimnog interesa”? ⇒


Kao tvrtka ili organizacija, često trebate obrađivati osobne podatke kako biste provodili zadaće povezane s vašim poslovnim aktivnostima.

Obrada osobnih podataka u tom kontekstu ne mora nužno biti opravdana pravnom obvezom ili provedbom uvjeta ugovora s pojedincem.

U takvim slučajevima se može pozvati na “legitimne interese” kao na opravdanje za obradu osobnih podataka.

U svakom slučaju, tvrtka ili organizacija mora obavijestiti pojedince o obradi kada prikuplja njihove osobne podatke.

Tvrtka/organizacija također mora provjeriti da ostvarivanjem svojih legitimnih interesa ne utječe ozbiljno na prava i slobode tih pojedinaca.

U suprotnom, tvrtka/organizacija se ne može oslanjati na svoje legitimne interese kao na opravdanje za obradu podataka te mora pronaći drugi pravni temelj.

Obrada podataka je zakonita ako je ispunjen uvjet da je obrada nužna za potrebe legitimnih interesa voditelja obrade ili treće strane, osim kada su od tih interesa jači interesi ili temeljna prava i slobode ispitanika koji zahtijevaju zaštitu osobnih podataka, osobito ako je ispitanik dijete, a voditelj obrade (tvrtka) mora dokumentirati svoje legitimne interese na način da ih može dokazati (kako bi se utvrdila i opravdala potreba za obradom podataka).


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Legitimni interesi – primjeri

Vaša tvrtka/organizacija osigurava svoju mrežnu sigurnost praćenjem uporabe IT uređaja svojih zaposlenika.

Tvrtka/organizacija osobne podatke u tu svrhu može legitimno obrađivati samo ako odabere najmanje nametljivu metodu u pogledu prava na privatnost i prava na zaštitu podataka svojih zaposlenika, primjerice, ograničavanjem dostupnosti određenih mrežnih stranica.

Imajte na umu da se ovo ne može raditi u zemljama članicama EU u kojima su nacionalnim pravom propisana stroža pravila u kontekstu zapošljavanja.

Tvrtka/organizacija ima legitimni interes kad do obrade dođe unutar odnosa s klijentom, kad osobne podatke obrađuje u svrhe izravnog marketinga.

Izvor: Europska komisija

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.