Napojnice prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom ⇒


U nastavku prenosimo odgovor Ministarstva financija Porezne uprave na upit kojim se traži tumačenje odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom vezano za prijavu podatka o nagradi za dobro obavljenu uslugu (napojnici) u sustav fiskalizacije.

Podnositelj upita navodi da je u djelatnosti koju obavlja (Hoteli i ostali smještaj) uobičajeno da se gostima prilikom konzumiranja ugostiteljskih hotelskih usluga (bar, restoran i sl.) nudi mogućnost stavljanja troškova računa na sobu kako bi po odlasku iz hotela platili cjelokupan račun novčanicama ili karticama, i u tom trenutku se račun fiskalizira.

Postavlja se pitanje može li se napojnica, kao i ostale ugostiteljske usluge, staviti na račun za sobu i naknadno se fiskalizirati na recepciji prilikom odlaska gosta i konačnog plaćanja novčanicama ili karticama.

Fiskalizacija

Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Narodne novine, br. 133/12, 115/16, 106/18, 121/19, 138/20, 114/23; u nastavku Zakon) propisana je dostava podataka o nagradi za dobro obavljenu uslugu (napojnici) u sustavu fiskalizacije, dok se Pravilnikom o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Narodne novine, broj 146/12, 46/17, 70/20, 1/21, 144/21, 125/22, 1/24; dalje Pravilnik) u poglavlju VII.c uređuje provedba postupka prijave podataka o ostvarenoj nagradi za dobro obavljenu uslugu (napojnici).

Radi lakše primjene Zakona i Pravilnika na internet stranicama Ministarstva financija, Porezne uprave objavljena je brošura s pitanjima i odgovorima vezanima za napojnice. Brošura je dostupna na sljedećem linku: https://www.porezna-uprava.hr/obrazac_joppd/Stranice/Napojnica.aspx.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Podatak o nagradi za dobro obavljenu uslugu

Sukladno članku 20.c stavku 1. Zakona obveznik fiskalizacije kod kojeg je ostvaren primitak po osnovi nagrade za dobro obavljenu uslugu (napojnice) primljen od strane trećih osoba, prema odredbama posebnog propisa o porezu na dohodak, uz račun iz članka 15. Zakona dostavlja Ministarstvu financija, Poreznoj upravi podatak o tom primitku (nagradi za dobro obavljenu uslugu (napojnici)) putem uspostavljene elektroničke veze.

Prema stavku 2. istoga članka Zakona podatak o nagradi za dobro obavljenu uslugu (napojnici) dostavlja se na način i u rokovima koji proizlaze iz članaka 16.a i 17. Zakona. Člankom 20.c stavkom 3. Zakona propisano je da obveznik fiskalizacije iz stavka 1. ovoga članka u evidencijama i knjigovodstvenim ispravama osigurava podatak i o ostvarenim nagradama za dobro obavljenu uslugu (napojnicama).

Prema članku 30. i stavku 1. Pravilnika obveznik fiskalizacije iz članka 20.c Zakona odmah dostavlja podatak o ostvarenoj nagradi za dobro obavljenu uslugu (napojnici) kod već izdanog računa iz članka 11. Pravilnika. Člankom 30. i stavkom 2. Pravilnika uređeno je da obveznik fiskalizacije može dostaviti podatak iz stavka 1. ovoga članka Pravilnika samo kod izdanog računa koji sadrži JIR.

Napojnica u sustavu fiskalizacije

Sukladno navedenome, napojnica se u sustav fiskalizacije prijavljuje uz izdani i fiskalizirani račun.

Dakle, napojnica se veže uz račun koji je naplaćen u sredstvima koja se smatraju prometom gotovine prema Zakonu, te za koji je proveden postupak fiskalizacije izdavanja računa.

Osim toga, poreznim propisima se uređuje i način evidentiranja napojnice u evidencijama i knjigovodstvenim ispravama obveznika fiskalizacije kako bi se ostvareni iznos napojnice mogao iskazati i nadzirati odvojeno od iznosa ostvarenog prometa.

Zaključno, mišljenja smo da u konkretnom slučaju ne postoje zakonske prepreke da se primljena napojnica stavi na račun za sobu i fiskalizira naknadno, zajedno sa ostalim ugostiteljskim uslugama uz poštivanje prethodno navedenih zakonskih odredbi.

Međutim, dodatno napominjemo da je naknadna fiskalizacija napojnica dozvoljena isključivo u situacijama povezanim sa izdavanjem računa na sobu, a u svim drugim situacijama kada se iz popratne dokumentacije ne može dokazati povezanost primljene napojnice sa računom, svaki višak novca koji se zatekne u blagajni, smatrat će se neprijavljenim prometom.​

Izvor: Mišljenje Porezne uprave (www.porezna-uprava.hr)


Ne propustite seminar:

Porezni nadzor – utvrđivanje porezne obveze i najčešće nepravilnosti

Zagreb, 26. rujan 2024. (četvrtak), Hotel Sheraton

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.