Neoporeziva stipendija učenicima i studentima u redovitom statusu od 1. siječnja 2024. ⇒


Člankom 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 114/23.) došlo je do izmjene točaka 14. i 15. u članku 9., stavku 1. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 115/16. – 151/22.).

Od 1. siječnja 2024. godine ne plaća se porez na dohodak na:

  • stipendije učenicima i studentima i to učenicima za redovito školovanje na srednjim školama te studentima u redovitom statusu na sveučilišnim prijediplomskim studijima, sveučilišnim diplomskim studijima, sveučilišnim integriranim prijediplomskim i diplomskim studijima odnosno stručnim prijediplomskim studijima i stručnim diplomskim studijima, ukupno do propisanog iznosa;
  • stipendije studenata u redovitom statusu na sveučilišnim prijediplomskim studijima, sveučilišnim diplomskim studijima, sveučilišnim integriranim prijediplomskim i diplomskim studijima odnosno stručnim prijediplomskim studijima i stručnim diplomskim studijima i studenata na poslijediplomskoj razini te poslijedoktoranata za koje su sredstva planirana u državnom proračunu Republike Hrvatske i stipendije koje se isplaćuju, odnosno dodjeljuju iz proračuna Europske unije, uređene posebnim međunarodnim sporazumima, i to studentima za redovito školovanje na visokim učilištima.

Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Prema Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak neće se plaćati porez na dohodak za isplatu stipendije učenicima za redovito školovanje i studentima u redovitom statusu u tuzemstvu i inozemstvu na srednjim, višim i visokim školama te fakultetima do 560,00 eura mjesečno.

Sukladno članku 76. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, student u redovitom statusu studira u sklopu pune nastavne satnice, dok student u izvanrednom statusu studira u sklopu pune ili prilagođene nastavne satnice.

Izvor: misljenja.hr

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.