Nove mjere za očuvanje radnih mjesta (listopad – prosinac) ⇒


Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) donijelo je odluku o Izmjenama i dopunama Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini.

Uvedena je nova mjera koja će zamijeniti Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za rujan – prosinac, te Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za rujan – prosinac – Mikropoduzetnici.

Izmijenjena je visina iznosa potpore u potpori za skraćivanje radnog vremena, a uvedena je i izmjena u mjeri Obrazovanje i osposobljavanje.

Od 26. listopada 2020. godine zaprimaju se zahtjevi poslodavaca za novu mjeru: Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za listopad – prosinac koja zamjenjuje dosadašnju Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom za rujan – prosinac, te potporu za rujan – prosinac za mikropoduzetnike, a iznos potpore (od 2.000,00 do 4.000,00 kn) ovisit će o postotku pada prihoda/primitaka (40 – 60 %). 

Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (listopad – prosinac)

Ovom potporom zamjenjuje se dosadašnja Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za rujan prosinac, te Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za rujan – prosinac – Mikropoduzetnici.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Potporu će, osim poslodavaca iz određenih sektora, moći koristiti i svi poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave) ili odlukom epidemiologa, poslodavci kojima je na bilo koji način ograničen rad Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave), te mikropoduzetnici bez obzira na djelatnost. 

Visina potpore

Zavod će za ovu mjeru isplaćivati:

 • iznos od najviše 4.000,00 kuna mjesečno po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu prema postotku pada prihoda/primitaka:
  – od 40,00% do 44,99% – 2.000,00 kn
  – od 45,00% do 49,99% – 2.500,00 kn
  – od 50,00% do 54,99% – 3.000,00 kn
  – od 55,00% do 59,99% – 3.500,00 kn
  – od 60% i više – 4.000,00 kn
 • doprinos za mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje, odnosno iznos obveze dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje za staž osiguranja s povećanim trajanjem proporcionalno iznosu potpore.

Kod poslodavaca koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave) ili Odlukom epidemiologa:

 • 2.000,00 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu ukoliko je poslodavac Odlukom stožera ili Odlukom epidemiologa zatvoren od 1 do 14 dana
 • 4.000,00 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu ukoliko je poslodavac Odlukom stožera ili Odlukom epidemiologa zatvoren od 15 dana i nadalje
 • doprinos za mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje, odnosno iznos obveze dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje za staž osiguranja s povećanim trajanjem proporcionalno iznosu potpore 

Potpore za skraćivanje radnog vremena

Izmjena se odnosi na visinu potpore koja se dodjeljuje za privremeno uvođenje punog radnog vremena radnika u trajanju kraćem od mjesečnog fonda sati, ali ne kraćem od 70% mjesečnog fonda sati, u visini najviše do 2.800 kn mjesečno neto po radniku.

Pojedini radnik može provesti do 70% mjesečnog fonda sati u korištenju potpore za skraćivanje radnog vremena. Ukoliko poslodavac radnika koji ima skraćenje veće od 70% prijavi na potporu, razlika iznad 70% za skraćenje odnosno općenito prekid/izostanak rada zbog kojeg radnik nije kriv ide na teret poslodavca koji te sate plaća kao da je radnik radio.

Radi fleksibilnijeg provođenja mjere, izmjenama je ukinuta obveza dostave tjednih rasporeda radnog vremena za svakog pojedinog radnika.

Obrazovanje i osposobljavanje

Dopunjen je naziv podmjere Obrazovanje zaposlenih u Obrazovanje zaposlenih i ostalih tražitelja zaposlenja, te ciljane skupine kako bi se uz zaposlene omogućilo financiranje troškova obrazovanja i za druge skupine ostalih tražitelja zaposlenja.

Budući da HZZ provodi obrazovanje za zanimanja kojih nema dovoljno na tržištu rada te ima namjeru obrazovanje omogućiti osim nezaposlenima i zaposlenima, ciljana skupina nezaposlenih i zaposlenih proširena je i na druge skupine koje se u evidenciji vode kao ostali tražitelji zaposlenja.

Više informacija o potporama za očuvanje radnih mjesta potražite na mjera-orm.hzz.hr. 

Izvor: Hrvatski zavod za zapošljavanje

» Sve naše aktualne seminare i edukacije pratite OVDJE

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

  Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.