Novo uređenje ovršnog postupka ⇒


Novi ovršni zakon

Novi Ovršni zakon koji stupa na snagu u 2020. godini izazvao je burnu raspravu u javnosti i donosi niz promjena.

No, svi se slažu kako bi se ovršni postupak trebao provoditi brzo, učinkovito i ekonomično, te štititi dostojanstvo ovršenika i osigurati da provedba za njega bude što manje nepovoljna.

Zbog uočenih poteškoća u primjeni Ovršnog zakona i potrebe njegovog usklađivanja s drugim zakonima kako bi se dobila horizontalna usklađenost zakonodavnog sustava, u saborskoj proceduri je donošenje novog Ovršnog zakona, a radi pojednostavljenja provedbe ovršnog postupka uz jačanje zaštite dostojanstva ovršenika i manje troškove postupka, odnosno novo uređenje ovršnog sustava.


Novine koje donosi:

  • uvodi se novi ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave te se predloženim zakonodavnim rješenjem ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave stavlja pod nadzor suda (sudska kontrola),
  • postupak se pokreće i vodi korištenjem sredstava elektroničke komunikacije te korištenjem propisanih obrazaca,
  • povećava se stupanj sigurnosti dostave pismena (s obzirom da je to bio jedan od učestalijih prigovora ovršenika),
  • smanjenju se troškovi postupka,
  • uvodi se pravilo da se ovršenik ne može deložirati iz nekretnine u kojoj živi u zimskom razdoblju (zaštita prava na dom),
  • proširenje kruga primanja izuzetih od ovrhe.

Radi jačanja zaštite ovršenika novim Zakonom se predlaže rješenje u kojem će javni bilježnik, kada zaprimi uredan prijedlog ovrhovoditelja, zaključkom pozvati ovršenika da u roku od 15 dana ispuni svoju obvezu prema ovrhovoditelju ili da se u tom roku očituje osporava li i u kojem dijelu ovrhovoditeljevu tražbinu.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Rješenje o ovrsi izdaje sud i rješenje o ovrsi na novčanoj tražbini ovršenika mora sadržavati obavijest/uputu ovršeniku u vezi s primanjima i naknadama koja su izuzeta od ovrhe ili na kojima je ovrha ograničena.

S ciljem pojednostavljenja i moderniziranja ovršnog postupka uvodi se elektronička komunikacija, uređuju se žalbeni razlozi i definiraju odluke protiv kojih je moguće izjaviti reviziju.

Novim Zakonom se također predlaže da se fiksiraju sudske pristojbe na rješenje o ovrsi na način da se za tražbine do 5.000,00 kuna plaća 200,00 kuna, a za tražbine iznad 5.000,00 kn da se plaća 300,00 kuna sudskih pristojbi.

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz ponude.