Određivanje radnog vremena i ugovor o dodatnom radu


Zakonom o radu (Narodne novine, br. 93/14, 127/17 i 98/19) uređuju se radni odnosi u Republici Hrvatskoj, ako drugim zakonom ili međunarodnim ugovorom, koji je sklopljen i potvrđen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, te objavljen, a koji je na snazi, nije drukčije određeno.

Mišljenje Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike o primjeni Zakona o radu (Zakon) kod ugovorene samostalnosti u određivanju radnog vremena i ugovor o dodatnom radu navodimo u nastavku:

„U skladu sa Zakonom o radu, na radnike za koje, zbog posebnosti njihovih poslova, radno vrijeme nije moguće mjeriti ili unaprijed odrediti ili ga radnici određuju samostalno (npr. radnik koji ima status rukovodeće osobe), ne primjenjuju se odredbe Zakona o najdužem trajanju tjednog radnog vremena, ograničenom trajanju nejednako utvrđenog radnog vremena, noćnom radu, te dnevnom i tjednom odmoru, ako su s poslodavcem ugovorili samostalnost u njihovu određivanju.

Navedena se samostalnost odnosi na ograničenja koja su Zakonom o radu postavljena u odnosu na intenzitet rada radnika u okviru njegovog ugovorenog radnog vremena.

Stoga smo mišljenja da se odredba Zakona u odnosu na mogućnost sklapanja ugovora o tzv. dodatnom radu, primjenjuje na sve ugovore, bez obzira o kojim se ugovorenim poslovima radi, te da se na njega primjenjuje propisano najduže trajanje takvoga rada, kao i uvjet prethodne pisane suglasnosti poslodavca, odnosno poslodavaca s kojima radnik već prethodno ima sklopljen ugovor o radu.“ 

Izvor: mrosp.gov.hr

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.