Dokaz u cilju ostvarivanja prava na odsutnost s posla ⇒


Pravo na odsutnost s posla novi je institut koji je rezultat usklađivanja s Direktivom (EU) 2019/1158 o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi, koje podrazumijeva pravo radnika na odsutnost s posla, jedan dan u kalendarskoj godini, u slučajevima kada je zbog osobito važnog i hitnog obiteljskog razloga nastalog bolešću ili nesrećom, prijeko potrebna radnikova trenutačna nazočnost.

To se razdoblje za stjecanje prava iz radnog odnosa ili u vezi s radnim odnosom smatra vremenom provedenim na radu.

Mogućnost povoljnijeg uređenja toga prava, kako u smislu njegovog trajanja, tako i u smislu uređenja prava na naknadu plaće za to vrijeme, ostavlja se slobodi ugovaranja putem kolektivnog ugovora ili ugovora o radu, odnosno uređenja pravilnikom o radu poslodavca.

Radnik ima pravo na odsutnost s posla jedan dan u kalendarskoj godini kada je zbog osobito važnog i hitnog obiteljskog razloga uzrokovanog bolešću ili nesretnim slučajem prijeko potrebna njegova trenutačna nazočnost, a takvo razdoblje odsutnosti s posla smatra se vremenom provedenim na radu.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Dokazivanje odsutnosti s posla

Uzimajući u obzir svrhu navedenog instituta, kao i razloge koji bi korištenje toga prava opravdavali, Zakonom o radu nije propisana obveza radnika da u slučaju zahtjeva poslodavca dokaže njegovu opravdanost.

Međutim, isto tako nije niti propisana nemogućnost poslodavca da u slučaju sumnje na zlouporabu korištenja tim pravom, od radnika zatraži dokaz o postojanju važnog i hitnog obiteljskog razloga.

Izvor: Mišljenje Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike


Pozivamo vas na interaktivni seminar s primjerima iz prakse:

Kontrola bolovanja u slučajevima zlouporabe

Zagreb, 14. lipnja 2024. (petak), hotel Westin

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.