Oporezivanje internetske prodaje PDV-om ⇒


Oporezivanje internetske prodaje

Mišljenja Središnjeg ureda Porezne uprave na temu oporezivanja internetske prodaje.

Mišljenje s postavljenim upitom prenosimo u cijelosti:

Obratili ste nam se upitom o oporezivanju internetske prodaje PDV-om.

Postavili ste pitanje koji se PDV obračunava ako hrvatski građani kupuju putem web-a dobra iz Njemačke, obračunava li ta tvrtka za pošiljke njemački PDV po stopi od 16% ili hrvatski PDV po stopi od 25%, odnosno hoće li hrvatski trgovci sa sjedištem u Hrvatskoj koji putem web-a prodaju dobra kupcu iz Njemačke obračunati PDV po stopi 16% ili 25%.

Nadalje, postavlja se pitanje tko ubire porez ako njemački trgovac obračunava PDV prema mjestu isporuke, odnosno 25% ako je kupac u Hrvatskoj. 

Mišljenja Središnjeg ureda Porezne uprave

Prema odredbama članka 13. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, br. 73/13, 99/13, 148/13, 153/13, 143/14, 115/16, 106/18, 121/19 i 138/20, u daljnjem tekstu: Zakon o PDV-u) isporuka dobara za krajnju potrošnju oporezuje se po načelu države podrijetla te isporučitelj zaračunava PDV države članice u kojoj se dobra nalaze na početku otpreme ili prijevoza do kupca, pod uvjetom da ukupna vrijednost isporuka (bez PDV-a) koje obavi isporučitelj u prethodnoj, odnosno u tekućoj kalendarskoj godini nije prešla prag isporuke koji je propisala druga država članica.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Države članice svaka za sebe propisuju prag isporuke u visini od 35.000 EUR do 100.000 EUR. U Republici Hrvatskoj primjenjuje se prag isporuke u iznosu od 270.000,00 kuna.

To znači da isporučitelj iz Republike Hrvatske koji isporučuje dobra na daljinu krajnjim korisnicima u drugu državu članicu, obračunava hrvatski PDV ako se dobra nalaze u Hrvatskoj na početku otpreme ili prijevoza do kupca, dok ukupna vrijednost dobara ne prijeđe prag isporuke koji je odredila ta druga država članica.

Nakon što prijeđe prag isporuke, isporučitelj se mora registrirati za potrebe PDV-a u toj drugoj državi članici i na obavljene isporuke obračunati PDV te države.

U obrnutom slučaju, kada isporučitelj iz druge države članice, primjerice Njemačke isporučuje dobra na daljinu krajnjim korisnicima u Republiku Hrvatsku, obračunava njemački PDV ako se dobra nalaze u Njemačkoj na početku otpreme ili prijevoza do kupca, dok ukupna vrijednost dobara ne prijeđe prag isporuke od 270.000,00 kuna.

Nakon što prijeđe prag isporuke, isporučitelj se mora registrirati za potrebe PDV-a u Republici Hrvatskoj, na obavljene isporuke obračunati hrvatski PDV te obvezu iskazati u Obrascu PDV.

Napominjemo da 1. srpnja 2021. na snagu stupaju odredbe Zakona o PDV-u kojima se propisuje da se mjestom isporuke za prodaju dobara na daljinu unutar Europske unije smatra mjesto gdje se dobra nalaze u trenutku u kojem otprema ili prijevoz dobara kupcu završava.

Što znači da će isporučitelj iz Republike Hrvatske koji isporučuje dobra na daljinu krajnjim korisnicima u drugu državu članicu, obračunavati PDV države članice odredišta dobara.

S tim u vezi, propisuje se i posebni postupak oporezivanja za prodaju dobara na daljinu unutar Europske unije, za isporuke dobara unutar države članice koje obavljaju elektronička sučelja koja omogućuju te isporuke i za usluge koje isporučuju porezni obveznici sa sjedištem unutar Europske unije, ali bez sjedišta u državi članici potrošnje.

Svrha tog posebnog postupka je omogućiti poreznim obveznicima ispunjavanje obveze PDV-a prema svim državama članicama Europske unije u jednoj državi članici podnošenjem prijave PDV-a putem elektroničkog sustava OSS (One Stop Shop). 

Izvor: www.porezna-uprava.hr


» Sve naše aktualne seminare i edukacije pratite OVDJE

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.