(Ne)oporeziv primitak po osnovi nagrade za dobro obavljenu uslugu – napojnice ⇒


Oporezivanje napojnice

Obveznik fiskalizacije kod kojeg je ostvaren primitak po osnovi nagrade za dobro obavljenu uslugu (napojnice) primljen od strane trećih osoba, od 1. siječnja 2024. godine, uz račun dužan je dostaviti Ministarstvu financija, Poreznoj upravi i podatak o tom primitku putem uspostavljene elektroničke veze.

Od 1. siječnja 2024. godine drugim se dohotkom smatraju primici po osnovi nagrade za dobro obavljenu uslugu primljeni od strane trećih osoba (napojnice) evidentirane u sustavu fiskalizacije prema posebnom propisu o fiskalizaciji iznad propisanog iznosa.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Obračun poreza na dohodak

Porez na dohodak se ne plaća na primitke po osnovi nagrade za dobro obavljenu uslugu primljene od strane trećih osoba (napojnice) evidentirane u sustavu fiskalizacije prema posebnom propisu o fiskalizaciji do iznosa od 3.360,00 eura za 2024. godinu.

Porez na dohodak na iznos iznad 3.360,00 eura u 2024. godini plaća se po stopi od 20%.

Porez na dohodak obračunavaju, obustavljaju i uplaćuju isplatitelji primitaka do 15. dana u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca u kojem su ostvareni primici.

Iskazivanje u JOPPD obrascu:

  • Primici/obveze doprinosa: 4056 – Primici od kojih se utvrđuje drugi dohodak po osnovi nagrade za dobro obavljenu uslugu (napojnice)
  • Neoporezivi primici/primici koji se ne smatraju dohotkom: 74 – Nagrade za dobro obavljenu uslugu (napojnice) do propisanog iznosa

Izvor: misljenja.hr

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.