Travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu ⇒


Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 2. travnja 2020. godine donijela Zaključak o mjerama za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Zaključkom su utvrđene mjere pomoći gospodarstvu čija je provedba u nadležnosti Ministarstva financija i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Tijekom trajanja posebnih okolnosti, kako je navedeno u Zaključku, provest će se sljedeće mjere:

  • iznos potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenim koronavirusom bit će povećan i iznosit će 4.000,00 kuna u travnju i svibnju 2020. godine;
  • poslodavci koji koriste potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenim koronavirusom bit će oslobođeni troškova pripadajućih doprinosa;
  • svi porezni obveznici kojima je rad zabranjen, odnosno ako im je rad onemogućen ili znatno otežan, bit će u cijelosti ili djelomično oslobođeni plaćanja javnih davanja koja dospijevaju tijekom travnja, svibnja i lipnja 2020. godine;
  • plaćanje porezne obveze poreza na dodanu vrijednost može se odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi.

Rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za 2019. godinu temeljem Zakona o računovodstvu odgađa se na 30. lipnja 2020. godine i ukida se obveza plaćanja naknade Financijskoj agenciji za objavu godišnjih financijskih izvještaja za 2019. godinu i nadalje, kao trajna mjera rasterećenja poduzetnika.

Kako je epidemija koronavirusa nastavila snažno utjecati na gospodarsku aktivnost u Republici Hrvatskoj, druga skupina ekonomskih mjera ima za cilj olakšati problem nelikvidnosti onim gospodarstvenicima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije, uz istovremeno očuvanje radnih mjesta i zaposlenosti. 


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Godišnji prihodi

Poduzetnici s godišnjim prihodom manjim od 7,5 milijuna kuna, a koji imaju pad prihoda veći od 50 posto, bit će u potpunosti oslobođeni plaćanja poreznih obveza – poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa. One tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna prihoda godišnje bit će djelomično oslobođeni plaćanju poreza sukladno padu prihoda.

Za sve tvrtke vrijedi novo pravilo, dakle i za velike tvrtke s prihodom većim od 7,5 milijuna kuna, plaćat će PDV tek po naplati izdanih računa odnosno naplaćenoj realizaciji. 

Digitalna platforma

Radi provedbe mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, Vlada je ujedno zadužila Finu za izradu i vođenje digitalne platforme, putem koje će se omogućiti elektroničko podnošenje prijave za mjere, prikupljanje podataka nužnih za odluku o odobrenju mjere te osigurati izvještajni sustav za praćenje realizacije mjera.

Registracija i prijava podnositelja inicijalnog zahtjeva na portal MJERE omogućena je putem poveznice: gospodarskemjere.fina.hr. Mjere dostupne podnositeljima prijave putem MJERE portala odnose se na sljedeće: krediti za likvidnost i radni kapital, odgoda plaćanja, reprograme kredita.

U Narodnim novinama br. 41/20 objavljena je Odluka o privremenom odgađanju primjene fiskalnih pravila, a zbog izvanrednih okolnosti uslijed epidemije bolesti COVID-19 (SARS-CoV-2) na teritoriju Republike Hrvatske. Odlukom se privremeno odgađa primjena fiskalnih pravila iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o fiskalnoj odgovornosti.


» Sve naše aktualne seminare i edukacije pratite OVDJE

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.