Popis stanovništva od 13. rujna u dvije faze ⇒


U Narodnim novinama br. 34/21 objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine kojim se utvrđuje kako se popis provodi u dvije faze u razdoblju od 13. rujna do 17. listopada 2021. godine.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova provodi se u dvije faze:

  1. faza: od 13. do 26.09.2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani;
  2. faza: od 27.09. do 17.10. 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje nisu samostalno popisane, putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi popisa.

Nove izmjene i dopune

Izmjenama i dopunama Zakona propisuje se da je referentni trenutak popisa stanovništva stanje na dan 31. kolovoza 2021., umjesto 31. ožujka 2021., koji je utvrđen člankom 7. Zakona.

Također se umjesto razdoblja popisivanja koje je trebalo biti u prvoj fazi, od 1. travnja do 10. travnja 2021. (samostalno popisivanje stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani), a u drugoj fazi, od 16. travnja do 7. svibnja 2021. (popisivanje putem osobnog intervjua od strane popisivača), propisuje novo razdoblje popisivanja i to u prvoj fazi od 13. do 26. rujna 2021., a u drugoj fazi od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine.

Iznimno se popis može provoditi do 29. listopada 2021. ako se ustanovi da do 17. listopada 2021. nisu popisane sve popisne jedinice.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Posebne okolnosti

U slučaju nemogućnosti provođenja popisa u utvrđenim rokovima, a zbog pojave posebnih okolnosti, nove rokove utvrdit će Vlada Republike Hrvatske posebnom odlukom, koja će se objaviti u Narodnim novinama.

U članku 8.a Zakona utvrđuje se definicija posebnih okolnosti: „Posebne okolnosti podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a ugrožava život i zdravlje građana ili imovinu veće vrijednosti.“

Popis stanovništva, kućanstava i stanova 

Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (Narodne novine, br. 25/20) uređena je priprema, organizacija i provedba Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine te druga važna pitanja za provedbu popisa stanovništva, kućanstava i stanova.

Popis je najveće statističko istraživanje u Republici Hrvatskoj koje se provodi svakih deset godina radi prikupljanja osnovnih podataka o broju, prostornom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i ostalim obilježjima, podataka o kućanstvima i stanovima te o njihovim obilježjima.

Za pripremu, organizaciju i provedbu popisa stanovništva nadležan je Državni zavod za statistiku.


» Sve naše aktualne seminare i edukacije pratite OVDJE

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.