Nova mjera zadržavanja radnih mjesta (listopad i studeni 2021.) ⇒


Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o donošenju dvije nove mjerePrograma zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za listopad i za studeni 2021. godine.

Zahtjevi za listopad

Za program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za listopad 2021. zahtjevi će se zaprimati od 08. studenog 2021. godine do zaključno 25. studenog 2021. godine.

Potpora će se odobravati za radnike zaposlene najkasnije 30. rujna 2021. godine i to poslodavcima koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 28. veljače 2021. godine.

Zahtjevi za studeni

Za program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za studeni 2021. zahtjevi će se zaprimati od 29. studenog 2021. godine do zaključno 22. prosinca 2021. godine.

Potpora će se odobravati za radnike zaposlene najkasnije 31. listopada 2021. godine i to poslodavcima koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 28. veljače 2021. godine.

Program zadržavanja radnika u ugroženim djelatnostima – listopad i studeni 2021., proširen je na NKD I 56.30 – Djelatnosti pripreme i usluživanja pića (isključivo noćni klubovi i disco klubovi). Potpore se dodjeljuju za radnike zaposlene zaključno s 30. rujnom 2021., odnosno s 31. listopadom 2021. godine, a poslodavcima koji su izvršili prijavu u sustav HZMO-a do 28. veljače 2021. godine. 

Prihvatljivi poslodavci

 • Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti – samo djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) i putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima.
 • Umjetnost, zabava i rekreacija samo kreativne, umjetničke i zabavne djelatnosti, zabavne i rekreacijske djelatnosti i proizvodnja i prikazivanje filmova i video filmova, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa te distribucija istih.
 • Organizatori kulturnih, poslovnih i sportskih događanja, organizatori sajmova i vjenčanja, te prateće djelatnosti poput tvrtki za najam opreme, audio i video snimanje, prodaju ulaznica, najam dvorana te ostale tvrtke koje većinu svojih prihoda ostvaruju od događanja i javnih okupljanja.
 • Prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača.
 • Prijevoz i skladištenje – Ostali kopneni prijevoz putnika (NKD 49.39) isključivo čarterske vožnje, izleti i druge povremene prijevozne usluge.
 • Djelatnosti pripreme i usluživanja pića (djelatnost 56.30) – isključivo noćni klubovi i disco klubovi.
 • Poslodavci s područja na kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom za područje Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije bez obzira na djelatnost i to u slučaju kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodni procesi bitno smanjeni ili onemogućeni.

Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Objektivni razlozi su:

 • nastale znatne štete uzrokovane potresom na poslovnim ili proizvodnim pogonima i/ili
 • nemogućnosti dolaska radnika na posao temeljem čega se ne može uspostaviti normalno poslovanje odnosno proizvodnja.

Poslodavci kojima je djelomično i/ili u cijelosti zabranjen rad odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave) bez obzira na djelatnost.

Ostalo

Kod kriterija za dodjelu potpora promijenila se opcija usporedbe prihoda (listopad 2019. za listopad 2021., odnosno studeni 2019. za studeni 2021.).

Poslodavcu se može odobriti korištenje potpore za sve radnike za koje poslodavac traži potporu ako 70 i više posto radnika za koje poslodavac traži potporu posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu ili su stekli uvjete za dobivanje iste sukladno pravilima o izdavanju EU digitalnih COVID potvrda u Republici Hrvatskoj.

Ostali kriteriji i detaljnije informacije na mjera-zrm.hzz.hr. 

Izvor: Hrvatski zavod za zapošljavanje


» Sve naše aktualne seminare i edukacije pratite OVDJE

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

  Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.