Izmjene i dopune mjera za očuvanje radnih mjesta (listopad-prosinac) ⇒


Potpore listopad, prosinac 2020.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – HZZ je na sjednici u petak, 4.12.2020. godine, donijelo odluku o Izmjenama i dopunama Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini u mjeri Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za listopad – prosinac. 

Od 4.12.2020. godine zaprimaju se zahtjevi za mjeru listopad-prosinac po novim kriterijima koji uključuju potporu za studeni i prosinac. U slučaju da poslodavac već ima podnesen zahtjev po kojem će biti isplaćen studeni i iznos potpore je isti ili veći, nije potrebno podnositi novi zahtjev za studeni temeljem onemogućenog rada Odlukom Stožera. Poslodavac samostalno procjenjuje koji uvjeti mjere su mu povoljniji te donosi odluku o predaji zahtjeva.

Ciljane skupine poslodavaca

Izmjene se odnose na ciljane skupine poslodavaca. Kao prihvatljivi poslodavci dodaju se poslodavci kojima je na bilo koji način ograničen rad Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave) ili su poslovno povezani kao dobavljači s poslodavcima koji su zatvoreni Odlukom stožera.

Izdavačka djelatnost-izdavanje knjiga, periodičnih publikacija i ostale izdavačke djelatnosti, dodaje se kao prihvatljiva djelatnost.

Omogućuje se korištenje potpore i za članove uprave, direktore, prokuriste i sl., a s ciljem obuhvata većeg broja radnika kod poslodavaca.

Svi poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO do 30. rujna 2020. godine mogu koristiti mjeru, kao i za radnike zaposlene do 31. listopada 2020. za studeni, odnosno do 30. studenog 2020. godine za mjesec prosinac.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Ostvarivanje prava na nadoknadu fiksnih troškova

Izmjenama se uvodi dodatni iznos financiranja dijela troškova poslodavcima kojima je zabranjen rad uslijed provođenja Odluke Nacionalnog stožera.

Poslodavci koji su podnijeli zahtjev za očuvanje radnih mjesta sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite mogu ostvariti pravo na dodatni iznos potpore za nadoknadu dijela ili svih fiksnih troškova u visini koju utvrdi Ministarstvo financija, Porezna uprava.

Za ostvarivanje navedenog prava potrebno je podnijeti zahtjev Ministarstvu financija, Poreznoj upravi.

Postupak zaprimanja i odobravanja zahtjeva propisat će Ministarstvo financija, Porezna uprava i objaviti na svojim mrežnim stranicama porezna-uprava.hr.

Po odobrenju zahtjeva od strane Ministarstva financija, Porezne uprave Hrvatski zavod za zapošljavanje će izvršiti isplate.

Više informacija o potporama za očuvanje radnih mjesta potražite na mjera-orm.hzz.hr.

Izvor: Hrvatski zavod za zapošljavanje

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.