PR, mediji i društvene mreže ⇒


Odnosi s javnošću

Odnosi s javnošću upravljaju komunikacijom između tvrtke i javnosti.

Tako je za dobar ugled tvrtke bitan javni imidž koji je ovisan od javnosti (kupaca, zaposlenika, klijenata, suradnika i drugih).

U poslovanju se sve više važnosti pridaje imidžu i reputaciji, jer tvrtke, ustanove i organizacije žele biti pozitivno ocijenjene u javnosti, bilo od sadašnjih ili budućih zaposlenika, suradnika ili kupaca.

Profesija odnosa s javnošću ima sve važniju ulogu u komunikacijskim aktivnostima tvrtke, ustanove, udruge ili organizacije.

Brine se o tome na koji način tvrtka ili organizacija posluje, odnosno djeluje, kao i o uspostavljanju dobrih poslovnih odnosa s vanjskim okruženjem i zaposlenicima.

Svaka tvrtka, ustanova ili organizacija komunicira s javnošću, bez obzira želi li to ili ne. Ako tvrtka želi uspješno upravljati svojim ugledom, mora pronaći one komunikacijske aktivnosti koje će doprinijeti pozitivnoj slici i dugoročno dovesti do željenog poslovnog imidža.

Društvene mreže

Pomoću medija i društvenih mreža tvrtka lako može utjecati na svoje ciljane javnosti.

Stoga je važno da tvrtka s medijima razvije međusobnu suradnju, a da se na društvenim mrežama vodi pravilima poslovnog bontona.

Bez obzira ima li tvrtka ili organizacija zaposlenu osobu za odnose s javnošću ili nema (često poznata kao PR menadžer), spremnost na učinkovitu suradnju s medijima obično ima pozitivan utjecaj na međusobne odnose, a o čemu bi svakako trebalo voditi računa.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Objava za medije

Objava za medije temelj je komunikacije informacija u medijima, ali je često pogrešno plasirana, jer PR-ovac nije upoznat sa sadržajem objave i potrebama novinara koji traže dodatne odgovore u kratkom vremenu.

Najčešće pogreške u komunikaciji s medijima su:

 • nejasna svrha i poruka,
 • neadekvatni format poruke,
 • previše nepotrebnih informacija,
 • nedostatak činjenica,
 • učestalo plasiranje vijesti,
 • jezične pogreške.

Poruka, odnosno vijest koju tvrtka želi plasirati u javnost mora biti kratka, sažeta, točna i zanimljiva, a kako bi zainteresirala medije za objavu.

Važno je privući pažnju medija, ali ne pod svaku cijenu.

Uvijek je dobro izbjegavati nepotpune i netočne informacije, jer to može eskalirati do afere koju će prenijeti gotovo svi mediji, i šteta će biti veća nego što je očekivano, odnosno poprimit će veće razmjere.

 • Što ako ne želite odgovoriti na pitanja jer smatrate da to može ugroziti vaš posao?
 • Kako odgovoriti na neugodna pitanja?
 • Kako privući pažnju u objavi za medije i koju vijest objaviti?
 • Na koji način uspostaviti dobre odnose s medijima?
 • Jesu li sve poslovne vijesti prihvatljive za objavu na društvenim mrežama?
 • Kako reagirati na negativne komentare na društvenim mrežama?

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

  Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.