Pravilnik o obavještavanju klijenata financijskih institucija o uvođenju eura ⇒


Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na 26. sjednici donijelo je Pravilnik o obavještavanju klijenata pružatelja financijskih usluga o uvođenju eura kao službene valute Republike Hrvatske (objavljen u Narodnim novinama br. 90/22), a na temelju članka 63. stavka 7. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (Narodne novine br. 57/22).

Pravilnikom su za mirovinska, investicijska, leasing i faktoring društva, osiguravajuća društva i tržišta kapitala, odnosno za trećinu ukupnog financijskog sektora, propisane obveze obavještavanja klijenata prije i nakon uvođenja eura kao službene valute.

Svi članovi obveznih mirovinskih fondova će stanje na svom osobnom mirovinskom računu preračunato u eure dobiti od strane REGOS-a, putem korisničkog pretinca u sustavu e-Građani.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Općenita i individualna obavijest

Prva, opća obavijest, objavit će se na internetskim stranicama društava i u tiskanim javnim glasilima najkasnije tri mjeseca prije uvođenja eura, a sadržavat će informaciju o tome što će se za klijente i korisnike financijskih usluga promijeniti uvođenjem eura, a što će ostati isto, pri čemu se vodi računa da se pruže informacije relevantne za određenju financijsku uslugu.

Ta informacija mora biti kontinuirano dostupna na internetskim stranicama društva, a dopušteno je da u ime društva u tiskanim glasilima objavi udruženje, grupa poduzetnika ili grupacija.

Druga, individualna obavijest slat će se svakom klijentu/korisniku koji ima imovinu ili dugovanje prema pružatelju usluga u kunama (npr. vrijednosne papire, portfelj, nedospjele rate za premiju osiguranja i sl.), a što će se nakon uvođenja eura preračunati u euro.

Obavijest je pružatelj usluge dužan poslati na način na koji i inače komunicira s klijentom/korisnikom (ne nužno u papirnatom obliku).

Izvor: www.hanfa.hr

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.