Novi Pravilnik o uporabi osobne zaštitne opreme ⇒


U Narodnim novinama br. 5/21 objavljen je novi Pravilnik o uporabi osobne zaštitne opreme (Pravilnik), kojim se propisuju obveze poslodavca i minimalni zahtjevi za osobnu zaštitnu opremu koju radnici koriste na radu pri obavljanju pojedinih poslova, a stupa na snagu 28. siječnja 2021. godine.

Osobna zaštitna oprema je sva oprema koju radnik nosi, drži ili na bilo koji drugi način koristi na radu pri obavljanju poslova, tako da ga štiti od jednog ili više izvora opasnosti, odnosno štetnosti koji bi mogli ugroziti njegovu sigurnost i zdravlje.

Kada radnik zbog više rizika kojima je izložen mora koristiti različitu osobnu zaštitnu opremu, poslodavac mora osigurati takvu opremu koja je međusobno prilagodljiva a da pri tome još uvijek djelotvorno štiti radnika od rizika kojima je izložen na radu.

Zahtjevi i način uporabe

Poslodavac osigurava radnicima osobnu zaštitnu opremu koja mora ispunjavati sljedeće zahtjeve:

 1. da je projektirana i proizvedena u skladu s bitnim zdravstvenim i sigurnosnim zahtjevima i pravilima za slobodno kretanje na tržištu
 2. da je namjenski izrađena za zaštitu od očekivanih rizika i da njena uporaba ne uzrokuje daljnje rizike za sigurnost i zdravlje radnika
 3. da odgovara postojećim uvjetima na mjestu rada
 4. da odgovara ergonomskim potrebama i zdravstvenom stanju radnika
 5. da je izrađena i oblikovana na način da je radnik može pravilno prilagoditi na jednostavan način.

Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Način uporabe osobne zaštitne opreme, a naročito učestalost njene uporabe određuje se na temelju razine rizika, učestalosti izloženosti riziku, uvjeta na mjestu rada i prilagodbe osobne zaštitne opreme specifičnostima na mjestu rada, opreme i uvjeta u kojima radnik istu mora koristiti na mjestu rada.

Poslodavac mora:

 • na vlastiti trošak radnicima osigurati ispravnu osobnu zaštitnu opremu,
 • provoditi postupke održavanja, popravaka i zamjene osobne zaštitne opreme,
 • osigurati zadovoljavajuće higijensko stanje opreme,
 • osigurati i staviti na raspolaganje radnicima tehničke upute te upute za uporabu osobne zaštitne opreme,
 • osigurati povjerenicima radnika za zaštitu na radu sve informacije koje se odnose na sigurnost i zdravlje na mjestima rada na kojima se koristi osobna zaštitna oprema,
 • obavještavati povjerenike radnika za zaštitu na radu o svim mjerama koje provodi u vezi s uporabom osobne zaštitne opreme,
 • pravovremeno i prethodno obavijestiti radnika o rizicima od kojih ga štite dodijeljena osobna zaštitna oprema,
 • osigurati da radnici namjenski koriste osobnu zaštitnu opremu i u skladu s preuzetim uputama koje im moraju biti razumljive.

Pravilnik sadrži i priloge I. (rizici povezani s dijelovima tijela koji se štite osobnom zaštitnom opremom), II. (nepotpuni popis vrsta osobne zaštitne opreme s obzirom na rizike od kojih pružaju zaštitu) i III. (nepotpuni popis aktivnosti i sektora aktivnosti koji mogu zahtijevati uporabu osobne zaštitne opreme).

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama!

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

  Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.