Minimalno trajanje radnog odnosa za ostvarivanje prava na godišnji ⇒


Pravo na godišnji odmor

Člankom 77. Zakona o radu, propisan je uvjet za ostvarivanje prava na „puni“ godišnji odmor, a to je šest mjeseci neprekidnog radnog odnosa kod poslodavaca.

Nadalje, radnik koji nije ispunio navedeni uvjet ostvarit će pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora, koji se utvrđuje u trajanju od 1/12 ukupnog broja dana godišnjeg odmora koji bi mu pripadao, a za svaki mjesec trajanja radnog odnosa.

Kada radnik ostvari kontinuitet rada od najmanje mjesec dana, ostvarit će i pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Prestanak radnog odnosa

Isto tako, navodimo odredbu članka 78. stavka 2. Zakona o radu koja propisuje da radnik kojem prestaje radni odnos ostvaruje pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora, što ujedno i podrazumijeva da i u slučaju promjene poslodavaca tijekom jedne kalendarske godine radnik ostvaruje razmjerni dio godišnjeg odmora kod svakog poslodavca.

Poslodavac koji radniku omogući prije prestanka radnog odnosa korištenje godišnjeg odmora u trajanju dužem od onog koji bi mu pripadao, nema pravo od radnika tražiti vraćanje naknade plaće isplaćene za korištenje godišnjeg odmora.

Izvor: Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama!

Pravo na godišnji odmor

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.