Uskoro istječe rok za prelazak s prešutnog na dopušteno prekoračenje po tekućem računu ⇒


Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka i 13 poslovnih banaka potpisali su u srpnju 2022. godine Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.

Ugovaranje dopuštenog prekoračenja

Cilj Memoranduma bio je unapređenje položaja potrošača koji koriste prekoračenja po tekućem računu tako da se omogući prelazak s masovno korištenog skupljeg i po uvjetima nepovoljnijeg prešutnog prekoračenja na povoljnije dopušteno prekoračenje.

U tu svrhu su banke, potpisnice Memoranduma, već u rujnu 2022. godine snizile kamatne stope po odobrenim prešutnim prekoračenjima kako bi se uskladile s ograničenjem efektivne kamatne stope na dopuštena prekoračenja.

U lipnju 2023. godine banke su potrošačima koji su imali odobrena prešutna prekoračenja poslale ponudu za ugovaranje dopuštenog prekoračenja, u istom iznosu u kojem im je odobreno postojeće prešutno prekoračenje.

Do kraja ožujka 2024. godine, od ukupno 1,7 milijun potrošača koji su dobili ponude banaka, nešto više od njih 560 tisuća odazvalo se pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje.

Mogućnost digitalnog ugovaranja

Ugovaranjem dopuštenog prekoračenja potrošači si osiguravaju bolju zaštitu u smislu ograničenja kamatne stope, cjelovitog informiranja o uvjetima korištenja te osigurane postupne otplate u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja.

Ovakva prava nisu zakonski zajamčena za prešutna prekoračenja.

Stoga je onim građanima koji koriste prekoračenje po tekućem računu za svoje redovne ili povremene financijske potrebe u interesu ugovoriti dopušteno prekoračenje umjesto prešutnog.

S obzirom da ugovaranje dopuštenog prekoračenja zahtijeva sklapanje ugovora, što uključuje i potpisivanje odgovarajućeg dokumenta, banke su s najvećim brojem klijenata omogućile da se ugovor o dopuštenom prekoračenju sklopi digitalnim putem, korištenjem mobilnog ili internetskog bankarstva.

U tim bankama je otprilike trećina potrošača iskoristila mogućnost digitalnog ugovaranja, bez dolaska u poslovnicu.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Rok važenja ponude za ugovaranje

U skladu s odredbama Memoranduma, banke su definirale i rok važenja ponude za ugovaranje dopuštenog prekoračenja i u većini banaka taj rok ističe 30. lipnja ove godine, dok je u dvije banke taj rok već istekao.

Nakon isteka roka važenja ponude, onim potrošačima koji ne ugovore dopušteno prekoračenje, banke će ukinuti odobreno prešutno prekoračenje.

Ukoliko je potrošač prethodno iskoristio dio ili cijelo odobreno prešutno prekoračenje, banke će za iskorišteni iznos omogućiti postupnu otplatu na 12 mjeseci.

Ako i nakon toga banke odluče odobravati prešutna prekoračenja, moći će ih odobravati maksimalno do iznosa jedne plaće (mirovine) i po kamatnoj stopi koja može biti viša od one za dopuštena prekoračenja jer se na prešutna prekoračenja više neće primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope.

Potrošači će i dalje moći ugovoriti dopušteno prekoračenje, na način da podnesu zahtjev, prema vlastitim potrebama za financijskim sredstvima, a banke će te zahtjeve obrađivati u skladu s poslovnom politikom.

Izvor: Hrvatska narodna banka (www.hnb.hr)


Pozivamo vas na dvodnevnu edukaciju + rad na praktičnim primjerima:

Razumijevanje financija za nefinancijaše (osnove računovodstva i financija)

Zagreb, 4. i 5. srpanj 2024. (četvrtak i petak), hotel Sheraton

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.