Prekovremeni rad i korištenje slobodnog dana ⇒


Prenosimo mišljenje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u slučaju kada se radi o prekovremenom radu i korištenju slobodnog dana – poslodavac može kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu urediti pravo radnika na povećanu plaću za prekovremeni rad ili mogućnost odobravanja slobodnog dana radniku umjesto isplate povećane plaće za prekovremeni rad.

Odredbom članka 94. stavka 1. Zakona o radu (Narodne novine, br. 93/14, 127/17, 98/19 i 151/22) propisano je pravo radnika na povećanu plaću za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom i neradnim danom utvrđenim posebnim zakonom, u visini i na način određenima kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, pri čemu povećanje za svaki sat rada nedjeljom ne može biti manje od 50 %.

Korištenje slobodnog dana umjesto isplate povećane plaće za prekovremeni rad može doći u obzir isključivo ako na to pristane sam radnik.

Slobodni dan

Mogućnost odobravanja slobodnog dana radniku umjesto isplate povećane plaće za prekovremeni rad nije regulirano Zakonom o radu, ali isto može biti predmet uređenja kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, kao što se na jedan od navedenih načina propisuje i visina povećanja plaće za otežane uvjete rada iz navedenog članka Zakona.

Zakonsko pravo radnika koji je radio prekovremeno isključivo je pravo na povećanu plaću.

Stoga smo mišljenja da korištenje slobodnog dana umjesto isplate povećane plaće za prekovremeni rad, pod uvjetom da je na prethodno opisani način uređena takva mogućnost, može doći u obzir isključivo ako na to pristane sam radnik.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Institut radnog vremena

U okviru uređenog instituta radnog vremena, zakonski nije uređen pojam „deponiranih“ sati.

Prekovremeni rad je samo onaj rad kojeg je radnik, u slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe, dužan odraditi na pisani zahtjev poslodavca.

Iznimno, ako priroda prijeke potrebe onemogućava poslodavca da prije početka prekovremenog rada uruči radniku takav pisani zahtjev, usmeni zahtjev za prekovremenim radom, poslodavac je dužan potvrditi u roku od sedam dana od dana kada je prekovremeni rad naložen.

Izvor: uznr.mrms.hr

 

 

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.