Sprječavanje pranja novca – dubinske analize ⇒


Sprječavanje pranja novca

Na temelju Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (NN br. 108/17 i 39/19) u Narodnim novinama broj 106/19 objavljen je Pravilnik o postupku procjene rizika od pranja novca i financiranja terorizma te načinu provođenja mjera pojednostavljene i pojačane dubinske analize stranke.

Novim pravilnikom se propisuje:

  • postupak procjene rizika od pranja novca i financiranja terorizma,
  • čimbenici rizika koje obveznici trebaju razmotriti pri procjeni rizika od pranja novca i financiranja terorizma koji je povezan s pojedinačnim poslovnim odnosom i povremenom transakcijom i
  • način provođenja mjera pojednostavljene i pojačane dubinske analize stranke.

Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Odredbe se primjenjuju na financijske institucije sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma.

Obveznik je dužan primijeniti mjere pojačane dubinske analize stranke kako bi upravljao rizicima i ublažio ih na primjeren način.

Mjere pojačane dubinske analize primjenjuju se uz redovite mjere dubinske analize stranke.


  • Koje se mjere pojačane dubinske analize primjenjuju na politički izložene osobe?
  • Koje se mjere pojačane dubinske analize primjenjuju na složene i neobične transakcije?
  • Koje se mjere pojačane dubinske analize primjenjuju na stranke iz visokorizičnih trećih država? Regulirano je u novom Pravilnikom.

Obveznici primjene Pravilnika dužni su osigurati da sustav upravljanja rizicima i kontrole, osobito one koji se odnose na primjenu odgovarajućeg stupnja mjera dubinske analize stranaka, budu učinkoviti i razmjerni riziku. Također, potrebno je internim politikama propisati vođenje evidencija i dokumentirati procjene rizika poslovnih odnosa i povremenih transakcija i sve promjene u procjenama rizika napravljene tijekom provedbe mjera praćenja poslovnog odnosa.

Obveznik je ovlašten prikupljati, obrađivati, čuvati, dostavljati i upotrebljavati one osobne podatke koji su prema ovom Pravilniku potrebni za procjenu rizika i provedbu postupka dubinske analize.

Od prikupljanja podataka obveznik je dužan internim politikama propisati obuhvat podataka koji su mu potrebni za procjenu rizika i provedbu postupka dubinske analize.

Obuhvat podataka koji se od stranke zahtjeva treba biti proporcionalan riziku koji za društvo proizlazi iz pojedinog poslovnog odnosa, odnosno transakcije.

Obveznici su dužni postupak procjene rizika i način provođenja mjera dubinske analize (pranje novca) uskladiti s odredbama ovog Pravilnika najkasnije do 31. prosinca 2019. godine.

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.