Rad nedjeljom i u dane blagdana ⇒


Rad nedjeljom

Rad nedjeljom uređen je za sada u Zakonu o radu (NN, br. 93/14, 127/17 i 98/19).

Ipak treba voditi računa o najavama mogućnosti da se rad nedjeljom u trgovini regulira posebnim zakonom, ili zakonom kojim se uređuje djelatnost trgovine.

Iz Zakona o radu proizlazi kako je rad nedjeljom dopušten.

Tjedni odmor

Ipak, u slučaju rada nedjeljom, poslodavac mora pri tjednom rasporedu radnog vremena voditi računa o zakonskim odredbama o tjednom odmoru.

Sukladno čl. 75. Zakona o radu, radnik ima pravo na tjedni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata, kojem se pribraja dnevni odmor iz članka 74. Zakona o radu, što ukupno čini trideset šest sati tjednog odmora neprekidno.

Zakonom o radu je određeno kako radnik tjedni odmor koristi nedjeljom, te u dan koji nedjelji prethodi, odnosno iza nje slijedi.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Povećanje plaće

Kako to proizlazi iz čl. 94. Zakona o radu, radnik za rad nedjeljom, blagdanom i praznikom ima pravo na povećanu plaću.

Postotak uvećanja plaće za ove slučajeve, kao i za slučaj prekovremenog rada, sukladno čl. 15. Zakona o radu, mora biti određen u ugovoru o radu, ili se u ugovoru o radu mora uputiti na drugi izvor radnog prava (zakon, propis, kolektivni ugovor ili pravilnik o radu) u kojem je uređen postotak uvećanja plaće za ove slučajeve.

U slučaju da radnik uistinu radi u dane blagdana i neradnih dana, sukladno navedenoj odredbi čl. 94. Zakona o radu ima pravo na uvećanu plaću za postotak uvećanja utvrđen ugovorom o radu, odnosno drugim zakonom, propisom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu na koje upućuje odgovarajuća odredba ugovora o radu. 

Zakonsko uređenje

Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (NN, br. 110/19, Zakon) utvrđeni su dani blagdana u koje se ne radi.

Za ove dane, kada bi radnik po redovitom rasporedu radnog vremena inače trebao raditi, sukladno čl. 5. ovog Zakona, radnici imaju pravo na naknadu plaće.

Međutim, ako blagdan pada na dan kada radnik inače ne bi trebao raditi, nema pravo na naknadu plaće.

Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj je propisano kako građani Republike Hrvatske pojedinih vjeroispovijesti imaju pravo na neradni dan i to:

  • kršćani koji slave blagdan Božića na dan 7. siječnja u taj dan,
  • kršćani koji slave blagdan Uskrsa prema Julijanskom kalendaru na dan Uskrsnog ponedjeljka,
  • pripadnici islamske vjeroispovijesti koje slave blagdane Ramazanskog bajrama i Kurban-bajrama jedan dan po svom izboru za svaki od tih blagdana, te
  • pripadnici židovske vjeroispovijesti koje slave blagdane Jom kipur i Roš hašanu jedan dan po svom izboru za svaki od tih blagdana.

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.