Izmjene i dopune Zakona o trgovini – od 1. srpnja 16 radnih nedjelja ⇒


U Narodnim novinama broj 33/23 objavljen je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini, sa stupanjem na snagu 01. srpnja 2023. godine, a kojim se uvodi model od 16 radnih nedjelja u godini.

Radno vrijeme u trgovini regulira se na način da su trgovine zatvorene nedjeljom i onda kada su blagdani, a tjedni maksimalni iznos radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote određen je u trajanju do 90 sati.

Radno vrijeme u trgovini

Radno vrijeme u trgovini uređuje se na način da su trgovine (prodajni objekti) zatvorene nedjeljom i u dane blagdana.

Tjedni maksimalni iznos radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote određen je u trajanju do 90 sati.

Trgovac može samostalno odrediti 16 nedjelja u godini kao radne.

U tjednima u kojima je nedjelja radna, najveći dopušteni fond sati uvećava se za 15 sati i čini maksimalno dopuštenih 105 radnih sati tjedno od ponedjeljka do nedjelje (u 16 nedjelja u 2023. godini ne ubrajaju se nedjelje koje su do stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini bile radne).

Trgovac je obvezan voditi evidenciju radnog vremena za svaku radnu nedjelju tijekom tekuće godine u obliku pisane isprave ili elektroničkog zapisa.

Distribucija tiska putem kioska, kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica, može biti otvorena nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7:00 sati do 13:00 sati.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Iznimke od općeg pravila

Propisuju se iznimke od općeg pravila koje se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe, brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Također, iznimke se odnose i na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama te prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.