Rokovi predaje financijskih izvještaja za 2021. godinu ⇒


Ministarstvo financija donijelo je Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o rokovima predaje financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije u posebnim okolnostima (Narodne novine broj 22/22, na snazi od 3. ožujka 2022.).

Navedeno znači kako se rokovi predaje godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika za 2021. godinu vraćaju na redoviti rok, odnosno na datum do 30. travnja.

Rok predaje godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika za statističke i druge potrebe je do 30. travnja 2022. godine, a za javnu objavu do 30. lipnja 2022. godine. 

Rokovi dostave izvještaja

Obveznici primjene Zakona o računovodstvu (Narodne novine broj 78/15, 134/15, 120/16, 116/18, 42/20 i 47/20) godišnje financijske izvještaje i računovodstvenu dokumentaciju za 2021. godinu dužni su dostaviti Financijskoj agenciji u rokovima propisanim Zakonom o računovodstvu:

 • za statističke i druge potrebe (bilanca, račun dobiti i gubitka i dodatne podatke za prethodnu kalendarsku godinu) do travnja 2022. godine;
 • za potrebe javne objave u roku od šest mjeseci po isteku poduzetnikove poslovne godine (do 30. lipnja 2022. ako je poslovna godina jednaka kalendarskoj godini);
 • konsolidirane godišnje financijske izvještaje za javnu objavu u roku od devet mjeseci po isteku poduzetnikove poslovne godine (do 30. rujna 2022. ako je poslovna godina jednaka kalendarskoj godini);
 • predaju izjave o neaktivnosti do 30. travnja 2022. za prethodnu godinu (za poduzetnike koji tijekom godine nisu imali poslovnih događaja, niti u poslovnim knjigama imaju podatke o imovini i obvezama);
 • prijavu obveze konsolidacijeza matično društvo do 30. travnja 2022. za prethodnu godinu.

Redoviti rokovi primjenjuju se i na prijavu obveze konsolidacije i za potrebe javne objave podružnica poduzetnika sa sjedištem u drugoj državi članici EU.

Poduzetnici mogu odabrati da istovremeno do 30. travnja 2022. dostave godišnje financijske izvještaje za potrebe javne objave za 2021. godinu s financijskim podacima za statističke i druge potrebe.


Sve naše NOVOSTI pogledajte OVDJE


Dostava izvještaja

Predaju godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika moguće je dostaviti:

 • putem web aplikacije RGFI, uz upotrebu Fininih digitalnih certifikata,
 • putem online servisa za predaju dokumentacije,
 • poštom (preporučenom pošiljkom) na adresu poslovnice na čijem je području sjedište obveznika,
 • osobno na šalteru u poslovnoj jedinici Financijske agencije.

Dokumentaciju je moguće predati u papirnatom obliku ili na mediju za elektroničku pohranu podataka – usb/cd (u formatu Excel datoteke).

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

  Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.