Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa ⇒


Sukob interesa

U javnom prostoru, odnosno medijima evidentno je razotkrivanje sve većeg postojanja sukoba interesa, a u koji su involvirani brojni državni i javni dužnosnici, od visoko do nisko rangiranih, odnosno od javnosti poznatih do nepoznatih osoba iz sfere obavljanja državnih i javnih dužnosti.

Kako bi se što učinkovitije preveniralo takvo postupanje, nužne su strože i efikasnije zakonske mjere, za čiju je provedbu donesen novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, objavljen u Narodnim novinama broj 143/21.

Privatni i javni interes

Zakonom je definirano kako u obnašanju javne dužnosti obveznici ne smiju svoj privatni interes stavljati ispred javnog interesa.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Sukob interesa postoji kada su privatni interesi obveznika u suprotnosti s javnim interesom, a posebice:

  • kada privatni interes obveznika može utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti (potencijalni sukob interesa),
  • kada je privatni interes obveznika utjecao ili se osnovano može smatrati da je utjecao na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti (stvarni sukob interesa).

Novim Zakonom značajno se proširuje broj obveznika primjene samog Zakona, imovinske kartice podnosit će se jednom godišnje, a postupci pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa regulirat će se u dva koraka: pokretanje postupka i odluka o (ne)postojanju sukoba interesa.

Zakonske novine

Novi zakonodavni okvir o sprječavanju sukoba interesa ima nova uređenja u više područja:

  • znatnim proširenjem obveznika primjene Zakona,
  • uvođenjem dodatnih obveza obveznika da deklariraju sukob interesa i zabranom sudjelovanja u odlučivanju,
  • unaprjeđenja u kontekstu imovinskih kartica i obavljanja drugih poslova uz javnu dužnost,
  • znatno unaprijeđenije uređenje ograničenja nakon obavljanja javne dužnosti,
  • jačanje statusnih prava Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, detaljnije propisivanje odredbi postupka pred Povjerenstvom i njihova dorada u smislu ujednačavanja s pravilima kojima je uređen upravni postupak te naprednije uređenje sustava sankcioniranja.

Obveznici u obnašanju javnih dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana, a osobno su odgovorni za svoje djelovanje u obnašanju javnih dužnosti na koje su imenovani, odnosno izabrani prema tijelu ili građanima koji su ih imenovali ili izabrali.

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.