EU parlament donio mjere za transparentnost plaća ⇒


Transparentnost plaća

Velika većina u Europskom parlamentu glasovala je (krajem ožujka ove godine) za usvajanje nove Direktive o transparentnosti plaća (Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju primjene načela jednakih plaća muškaraca i žena za jednak rad ili rad jednake vrijednosti putem transparentnosti plaća i provedbenih mehanizama), prema kojoj će poduzeća u EU-u morati otkriti informacije koje će zaposlenicima olakšati da usporede plaće i razotkriju razlike u plaći na temelju spola.

Radnici će imati pravo na informacije o plaći za svoju kategoriju radnog mjesta, a poduzeća će morati poduzeti mjere ako je razlika u plaći na temelju spola viša od 5 posto.

Izvješće o plaćama

U skladu s novom Direktivom o transparentnosti plaća, platne strukture za usporedbu plaća morat će se temeljiti na rodno neutralnim mjerilima i uključivati rodno neutralne sustave ocjenjivanja i klasifikacije radnih mjesta.

Oglasi za slobodna radna mjesta i nazivi radnih mjesta morat će biti rodno neutralni, a proces zapošljavanja vođen na nediskriminirajući način.

Ako izvješće o plaćama pokaže razliku među spolovima od najmanje 5 %, poslodavci će morati u suradnji s predstavnicima radnika provesti zajedničku procjenu plaća.

Države članice morat će uspostaviti učinkovite, razmjerne i odvraćajuće sankcije, uključujući financijske kazne, za poslodavce koji krše pravila.

Radnici koji su pretrpjeli štetu zbog takvog prekršaja, imat će pravo tražiti odštetu. Uz to, područjem primjene nove direktive po prvi su put obuhvaćeni intersekcijska diskriminacija i prava nebinarnih osoba.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Zabrana tajnosti plaća

Novim pravilima propisano je da radnici i njihovi predstavnici imaju pravo dobiti jasne i potpune informacije o pojedinačnim i prosječnim plaćama raščlanjene po spolu.

Tajnost plaća bit će zabranjena te se radnicima neće moći ugovornim odredbama zabraniti da otkriju svoju plaću ili da traže informacije o svojoj i drugim kategorijama plaća.

Premještanje tereta dokazivanja

U pitanjima povezanima s plaćama, teret dokazivanja premješta se s radnika na poslodavca.

Ako radnik smatra da načelo jednake plaće nije primijenjeno te predmet uputi sudu, nacionalno zakonodavstvo trebalo bi obvezivati poslodavca da dokaže da nije bilo diskriminacije.

Direktivu će trebati službeno usvojiti države članice i prenijeti u nacionalno zakonodavstvo u roku od tri godine nakon stupanja na snagu, a primjenjuje se na poslodavce u javnom i privatnom sektoru.

Izvor: europarl.europa.eu


Ne propustite dvodnevnu edukaciju:

Plaća i naknade plaće – ugovaranje, isplata i obračun

Zagreb, 6. i 7. lipanj 2024. (četvrtak i petak), Hotel International

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.