Upute za poslodavce i radnike u okolnostima epidemije ⇒


Ministarstvo rada i mirovinskog sustava na svojim web stranicama (mrms.gov.hr) objavilo je letak u obliku uputa za poslodavce i radnike kod postupanja i provedbe mjera sigurnosti i zaštite zdravlja u okolnostima rizika od zarazne bolesti COVID-19.

U uputama je navedeno kako su se poslodavci i radnici dužni pridržavati svih mjera zaštite donesenih od strane Stožera civilne zaštite.

Slijedeći opća načela prevencije utvrđena Zakonom o zaštiti na radu, poslodavci su dužni pridržavati se i ovih posebnih mjera.

Obveza o osiguranju sredstava zaštite i drugih mjera zaštite odnosi se na poslodavce, dok su radnici dužni iste koristiti i provoditi na propisani način.

Radnik je obvezan surađivati s poslodavcem u rješavanju svih pitanja zaštite na radu, obavljati poslove dužnom pažnjom te pri tome voditi računa o svojoj sigurnosti i zaštiti zdravlja, kao i sigurnosti i zaštiti zdravlja ostalih radnika, koje mogu ugroziti njegovi postupci ili propusti na radu.

S obzirom na novonastale izvanredne okolnosti uzrokovane epidemijom koronavirus, poslodavci se u svrhu održanja radnog odnosa te zaštite zdravlja i sigurnosti radnika, mogu koristiti svojim temeljnim zakonskim pravom da pobliže odrede mjesto i način obavljanja rada dok traju navedene okolnosti.

Stručnjak zaštite na radu

Kako bi se postigao visok stupanj sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, potrebna je posebna angažiranost stručnjaka zaštite na radu.

Stručnjak zaštite na radu koji kod poslodavca obavlja posao dužan je svakodnevno provjeravati pridržavaju li se radnici propisanih mjera te provoditi češće unutarnje nadzore o čijem su rezultatu dužni upoznati poslodavca.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Ukoliko tijekom obavljanja unutarnjeg nadzora uoče ili utvrde nepravilnosti kojima je ugrožena sigurnost i zaštita zdravlja radnika, dužni su o tome obavijestiti poslodavca te mu predložiti mjere s kojima bi se u najbržem mogućem roku otklonile nepravilnosti.

Mjere zaštite za poslodavce i radnike

Uz navedene mjere zaštite koje su opisane u letku, odnosno u uputama, potrebno je u specifičnim djelatnostima osigurati i dodatne mjere zaštite, te su tako navedene:

  • dodatne mjere zaštite u sektoru graditeljstva,

  • dodatne mjere zaštite u sektoru zdravstva,

  • dodatne mjere zaštite u sektoru trgovine.

Letak je dostupan na linku : UPUTE ZA POSLODAVCE I RADNIKE – COVID 19

Izvor: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava


» Sve naše aktualne seminare i edukacije pratite OVDJE

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.