Objavljen Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj ⇒


Zakon o uvođenju eura

U Narodnim novinama broj 57/22 objavljen je Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a koji stupa na snagu prvog dana od dana objave odluke Vijeća EU-a o usvajanju eura u skladu s člankom 140. stavkom 2. Ugovora o funkcioniranju Europske unije u Službenom listu Europske unije, osim nekoliko članaka (13., 16., 17., 25. do 31., 39. do 41., 54. do 59., 64. do 68., 88. i 92.) koji stupaju na snagu na dan uvođenja eura.


Najnovije objave u našim NOVOSTIMA pratite »OVDJE!«


Zakonsko uređenje

Zakonom se uređuje uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, pravila za preračunavanje, opskrba i zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura, dvojni optjecaj, dvojno iskazivanje, primjena načela neprekidnosti pravnih instrumenata, proračuni, financijski planovi, poslovne knjige, financijski izvještaji i porezi u procesu uvođenja eura, nadzor nad primjenom Zakona te prekršajne odredbe.


U postupku uvođenja eura primjenjuju se načela:

  • zaštite potrošača,
  • zabrane neopravdanog povećanja cijena,
  • neprekidnosti pravnih instrumenata,
  • učinkovitosti i
  • ekonomičnosti te načelo transparentnosti i informiranosti.

Planirani datum uvođenja eura je 01. siječnja 2023. godine.

Trgovci i ostali poduzetnici koji posluju s gotovim novcem morat će se prije dana uvođenja eura opskrbiti preko banaka novčanicama i kovanicama eura kako bi mogli svojim klijentima uzvraćati eure od prvog dana.

Promjene i troškovi za poduzetnike

Otprilike pet mjeseci prije dana uvođenja eura započet će primjena pravila o dvojnom iskazivanju cijena kojeg će se morati pridržavati svi trgovci, ugostitelji i ostali poduzetnici koji posluju s građanima.

To će iziskivati prilagodbu cjenika u fizičkom i elektroničkom obliku, izmjene brošura te softversku prilagodbu blagajni kako bi na računima iznosi bili iskazani u obje valute.

Poduzetnici će morati prilagoditi sustave koji obrađuju financijske informacije za prelazak na euro kao službenu valutu.

Trgovci i ostali poduzetnici koji posluju s gotovim novcem morat će se prije dana uvođenja eura (posredna predopskrba poduzeća) opskrbiti preko banaka novčanicama i kovanicama eura kako bi mogli svojim klijentima uzvraćati eure od prvog dana.

Očekuje se da će po ovoj osnovi poduzetnici imati vrlo male jednokratne troškove.

Konverzija depozita i kreditnih obveza provest će se automatski 1. siječnja bez ikakvih troškova za poduzetnike.

Banke će snositi troškove povezane sa zamjenom novčanica i kovanica kuna za eure.

Sviđa vam se članak? Podijelite ga na društvenim mrežama ?

Nadolazeći seminari

Nove objave

Ako želite primati novosti i biti pravovremeno obaviješteni o aktualnim seminarima, prijavite se na naš newsletter

    Prijavom na newsletter suglasna/an sam da me seminar.hr obavještava putem e-maila o novostima, proizvodima i uslugama iz naše ponude.